Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ ЛИПАР

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ ЛИПАРУ навечерје празника Светог Великомученика Георгија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је празнично бденије у манастиру Липар.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић и протојереј Драган Брашанац уз молитвено присуство протојереја-ставрофора Животе Марковића, јереја Живомира Газдића и јереја Слободана Савковића и уз појање јерођакона Василија (Старовлаха).

По празничном бденију уочи храмовне славе, а у Светлој недељи, Епископ је беседу о радости Васкрсења Христовог почео са речима: “Шта значи поздрав Христос Васкрсе, значи двоје, да је Христос Васкрсао, и да ћемо и ми заједно васкрснути са Њим”.

У наставку беседе Епископ је говорио о речима Светог апостола Павла да је Христос Својим Васкрсењем постао првина умрлих и носилац вечног живота, те да би зато и требало да се радујемо јер је Бог победио смрт и грех и Бог ће победити све наше невоље, патње и страдања.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

“Ми смо људи слаби и наша вера често ослаби, као што је и првим хришћанима ослабила док су гледали Христа разапетог на крсту, јер је изгледало као да тама која је настала никада неће нестати, али је Светлост засијала из гроба, Светлост која се не може поредити ни са каквом светлошћу на земљи, Светлост Христовог Васкрсења. Да нам Господ Својим Васкрсењем улије у срца, веру, наду, љубав и све хришћанске врлине као што је и Светом Великомученику Георгију, који није жалио свој живот и који је претрпео многа мучења чувајући своју веру. Да се помолимо Богу да у нама васкрсава вера нада и љубав и да умремо за све оно што нас одваја од Бога, да би и ми доживели радост Христовог Васрсења“.

Трпезом љубави и пријатним разговором Епископа и присутног верног народа, завршено је празнично бденије.

Игуманија Тавита