Одштампајте ову страницу

ПРВА ХРАМОВНА СЛАВА У КУСАТКУ

ПРВА ХРАМОВНА СЛАВА У КУСАТКУДана 10. маја 2021. године, када наша света Црква молитвено прославља спомен на догађај спаљивање моштију Светог Саве српског, црквена општина у Кусатку прославила је своју прву храмовну славу.

Храм посвећен Светом Сави и Светом Симеону почео је са градњом благословом блаженопочившег другог Епископа шумадијског Господина др Саве 1998. године, а освећен је 2010. године руком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, чијим благословом је и додељено да храмовна слава буде данашњи дан.

Данашњем Литургијском сабрању началствовао је игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), а саслуживали су кусадачки пароси протојереј Дејан Бркић - старешина храма, протонамесник Далибор Новаковић и ђакон Владимир Степановић.

После прочитаних јеванђелских зачала игуман Петар се се обратио окупљеном народу богонадахнутом беседом. Осврнувши се на прочитану Јеванђељску причу о свадби у Кани Галилејској и тумачећи је нагласио је смисао новог вина, које је настало од воде, да је то новина коју Христос уноси у васцели свет. Преображавајући старог човека или чак греховног човека, који је налик води која је без укуса, мириса и боје, у новог, бољег - Божијег човека. После Свете Литургије уследила је литија око храма која се завршила резањем славског. После Свете Литургије и резања славског колача уследила је трпеза љубави коју је припремило братство храма са својим народом у новом парохијском дому.

Владимир Степановић, ђакон