Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА И ПАЛИОНИЦЕ СВЕЋА У ВИШЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА И ПАЛИОНИЦЕ СВЕЋА У ВИШЕВЦУУ петак, 26. јуна 2021. године, када славимо Оданије Педесетнице и Свету мученицу Акилину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вишевцу, родном селу вожда Карађорђа.

Света Архијерејска Литургија је служена на платоу у порти храма посвећеном Светом Великомученику Георгију, а Преосвећени Владика Јован је прво освештао две новоподигнуте зграде: парохијски дом и палионицу свећа.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник рачански протојереј ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић, јереји Ивица Камберовић и Мирољуб Блажић, протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.

Чтецирали господа Владимир Марјановић и Лазар Коларевић, а за певницом су били Српски православни појци. Апостол је читао Милан Михаиловић.

Због показаног труда Епископ Јован је одликовао надлежног вишевачког пароха, протонамесника Миломира Васиљевића чином протојереја.

После прочитаног Јеванђеља, Епископ шумадијски Јован обратио се верницима беседом у којој је нагласио да смо се сабрали овде да би учествовали на Светој Литургији, а учествовати на Светој Литургији значи причестити се. Литургија почиње возгласом Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа, а кад то чујемо треба да нам буде прожето цело биће. На Свету Литургију треба доћи припремљен. Као што се припремамо за свако добро дело, тако се још и више треба припремати за Свету Литургију. Бог чини много више добра него што ми знамо и зато треба да благодаримо за све што нам је Он учинио. Богу треба благодарити и кад нам добро иде, али и кад је време невоље - нагласио је Епископ Јован у својој беседи. Данас смо осветили велелепни парохијски дом, рекао је Владика, захваливши се свима који су допринели да се овај дом сагради. Ово је дом свих Вишевчана јер је и чак молитва за завршетак дома допринела завршетку истог. Епископ Јован је нагласио присутном народу да су поступили управо онако како је записано у данашњем Јеванђељу. Врлина милостиње уводи човека у рај кажу свети Оци, а духовне дарове можемо давати само ако их и сами умножимо. Христос нас учи да је невоља другог човека и наша невоља. Све оно што је Богом дано и душекорисно, а не оно што се може злоупотребити. Тумачећи реченицу о љубави према ближњему а мржњи према непријатељу, Епископ је протумачио подсећајући да су Јевреји ближњима сматрали само своје сународнике, али Христос проширује однос љубави према ближњему на све људе. Ово је нарочито битно данас када је охладнела љубав и вера многих. На крају своје беседе шумадијски архипастир је благословио све присутне.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Сем одликованог пароха, свештеника Миломира, Епископ Јован је због показаног труда и љубави према светињи одликовао следећу заслужну господу:

  • Орденом светих мученика крагујевачких првог степена је одликовао Александра Сенића, Душана Сенића, Ненада Савковића и Скупштину Општину Рача.
  • Орденом Вожда Карађорђа је одликовао Митра Вуковића и Јована Марковића. Архијерејском граматом признања је одликовао Слободана Сенића, Драгана Сенића и Драгана Вићентијевића.
  • Архијерејском граматом захвалности је одликовао Златка Петронијевића, Миливоја Петронијевића, Александра Дугића и Катарину Јанковић.
  • Архијерејском захвалницом је одликовао Радослава Милојевића, Александра Поповића, Радета Рајаковића, Драгана Маринковића, Бојана Продановића, Зорана Степановића, Тривуна Чанка, Милана Ристића, ЈКП Рача и Зорана Милановића.

Парохијски дом је једноспратан и има површину од 704 m2, импозантан је и дело је архитекте Јована Марковића.

На Светој Архијерејској Литургији се причестио велики број парохијана вишевачке парохије.

На крају данашњег дивног духовног сабрања уприличена је трпеза љубави у прелепом, новосаграђеном парохијском дому од стране надлежног пароха проте Миломира и његових парохијана.

Протонамесник Горан Живковић