ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

У уторак, 13. јула 2021. године, када наша Црква слави Сабор Светих дванаест апостола – Павловдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Владици су саслуживали: протојереј ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић. Чтецирали су г. Марко Гаљак и г. Василије Савковић.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика је у беседи рекао: „Зашто се толико истиче значај Светих апостола у животу хришћанском у животу Цркве? Браћо и сестре, ми када исповедамо Символ вере и ми кажемо: Верујемо у Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Али ми исто тако верујемо у једну Свету Саборну и апостолску Цркву. То је наша вера. Јер заиста, апостоли су утврдили науку Христову, науку о Цркви. Они су проповедајући Јеванђеље Христово својом речју стигли до краја васељене. И зато ми толико и придајемо важност Светим апостолима, но они нису проповедали собом, него су проповедали Христом. Они нису светлили собом, него су светлили светлошћу Христовом која је обасјавала Свете апостоле, браћо и сестре. Свети апостоли, заиста су толико значајни у нашем хришћанском животу, духовном животу. Они су толико значајни да без њих не бисмо могли много ствари да схватимо. Али гле чуда, народ их је сматрао да су они луди. И зато у данашњем апостолу се каже: ви сте јаки, а ми слаби. Ми смо луди а ви сте мудри у Христу. Апостоли из свога смирења, браћо и сестре радо прихватају ту осуду људи, што их називају лудим, јер они знају ако су луди, луди су за Христом. У оном смислу да ревнују за Христа. А они који себе сматрају да су мудри у Христу, а то је мудрост људска. Ако гледамо сад са ове тачке гледишта ову реченицу, где кажу апостоли: ми смо луди Христа ради, а ви мудри у Христу, испада све некако парадоксално, супротно. И у православљу јесте све парадоксално, у односу на оно што овај свет говори, у чему овај свет живи. Дакле, браћо сестре, зашто апостоли кажу: ми луди Христа ради, а ви мудри? Па људи и онда и сада и тако ће бити до краја света и века. Људи браћо и сестре, воле и богатство и сласти и задовољства и власт и положаје. Али гле, апостоли то не осећају, они то, браћо и сестре, не осећају. Ни сласт ни власт, они имају смирење, они слушају Господа. Они творе оно што Господ каже, они то у дела своја претварају“, рекао је Владика између осталог реченог.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После Свете Литургије Владика је поделио иконице и погледао радове на фрескописању храма, на којем ради иконописац г. Миљан.

ђакон Недељко Дикић