Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХРАМА У ДЕСИМИРОВЦУ

СЛАВА ХРАМА У ДЕСИМИРОВЦУУ уторак 20. јула 2021. године када наша Света Црква прославља Свету великомученицу Недељу, у парохији десимировачкој и храму који је посвећен овој светитељки, Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски господин Јован.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки Миладин Михајловић протојереј-ставрофор, Архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић протојереј-ставрофор, протојереј Милан Томић, протонамесник Слободан Радивојевић, ђакон Александар Ђорђевић и јерођакон Јован (Прокин).

На Литургији су, поред верног народа, појали „Србски православни појци“ из Београда.

После прочитаног Јеванђеља народу се обратио пригодном беседом наш Епископ и подсетио да су овај храм освештала три Епископа, а двојица од њих су данас Светитељи. Епископ је поучио верне да се у Цркви живи богослужењем и молитвом. Да треба усклађивати свој карактер имену Божијем. У Светитељима је сијала светлост Христова, а светлост показује шта тама носи. Ми смо осветљени кад смо у близини Бога. Смирена молитва је радост у срцу и слављење Бога. Када прослављамо Бога - прослављамо и Светитеље, а Бог се прославио у Светитељима. Обожити се значи живети у Христу да би Бог живео у нама, а обожење је служба Богу. Светитељи живе у смирењу. Слава људска је као слама – она се брзо угаси. Светитељи су посредници за нас, а ми се молимо Светој Недељи да не поклекнемо у болестима, искушењима и вери.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У току Литургије причешћен је велики број верника.

На крају Свете Литургије пререзан је славски колач данашњег свечара господина Жељка Бабића и његове породице, а после Свете Литургије Епископ је одликовао својим Архијерејским захвалницама своје епархиоте: Жељка Бабића из Десимировца, Радослава Вукмировића из Десимировца, Љубодрага Милића из Опорнице и госпођу Звездану Лојпур из Крагујевца, представницу КБЦ (завода за трансфузију крви) због дугогодишње успешне сарадње са удружењем добровољних даваоца крви при Храму Свете Недеље из Десимировца.

После Свете Литургије уприличен је свечани ручак за све госте у црквеној сали организацијом црквеног одбора, домаћина славе и породице надлежног свештеника. У име свих набројаних, као и гостију парох десимировачки се захвалио Епископу што нас духовно води и храбри, а уједно честитао 50 година од примања монашког чина са жељом да нас предводи на многаја љета.

парох десимировачки протојереј Дејан Петровић