СВЕЧАНО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

СВЕЧАНО ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА

У суботу, 24. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у крагујевачком насељу Мале Пчелице поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, којој је посвећен храм ове парохије.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереји Александар Сенић и Јадран Димовски, јереј Дејан Марковић и јерођакон Василије (Старовлах).

Молитвено сабрање је својим појањем улепшао појачки састав „Српски Православни појци”.

У својој проповеди, Епископ је рекао: „Нека је срећно и Богом благословено навечерје празника и слава овога храма који је посвећен Мајци Божијој, то јест њеној икони Тројеручици. Браћо и сестре, нема ниједног бића на земљи, а да му се толико узноси славопоја, песама и хвале као што се то ради мајци Божијој – оној која је у својој утроби носила Христа. Оној која је носила Творца, који је помирио твар и небо. Зато род људски има за шта да благодари Богу. Ако ништа друго, поред Оваплоћења, онда зато што род људски има своју заштитницу Пресвету Богородицу. Свети Оци кажу да не могу да замисле тужног хришћанина, а да се не обрати Мајци Божијој. Дете које је узнемирено, плаче и када му мајка приђе, дете престаје да плаче. То је, браћо и сестре, нама поука да поред свих патњи, невоља и мука, имамо некога коме можемо да се обратимо. Обраћајући се Мајци Божијој, знамо да се обраћамо мајци која нас више воли од телесне мајке. Знамо и верујемо да она наше молитве приноси Господу нашем и њеном Сину. Желим да кажем, браћо и сестре, да из уста не губимо молитве Мајци Божијој. За то нам не требају ни ученост, ни школа. Свако од нас може да научи речи: Пресвета Богородице, спаси нас! Немојмо то изговарати механички. Тада треба да помислимо на љубав Мајке Божије коју она има према свом Сину и роду људском. Њена је љубав велика и њено је крило огромно! Не може нико од нас да каже да нема места на крилу Пресвете Богородице. Видите ову фреску Мајке Божије где пише да је она шира од небеса. Немамо изговора да говоримо да нема места под скутом Мајке Божије! Имамо само ако имамо вере. Њен је загрљај већи од васељене. Зато, молимо јој се. Молимо се најпре да нам помогне да имамо још јачу веру него што мислимо да имамо. Молимо Мајку Божију да у роду људском настане љубав, а да нестане немира. Много је невоља међу људима, као што и сами видите. Један велики богослов је рекао: „Мајка Божија се моли и са радошћу и са тугом“. Када су га питали шта значи да се моли са тугом, он је одговорио да се Мајка Божија моли са радошћу када се човек труди да испуни закон Божији, а са тугом када је обратно. Њена туга ће нас подстаћи да не будемо лењи, када је у питању спасење. Зато и у времену када имамо невоља и туге, али и радости да заблагодаримо Богу, обратимо се њој, јер ће помоћи. Која је то мајка која може да одгурне дете када је уплакано и у невољи? Ниједна савесна мајка то неће урадити. Када то неће урадити телесна мајка, онда свакако неће ни Мати Божија. Нека је срећна слава и нека вас Мајка Божија штити и чува. Бог вас благословио!“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

По окончању празничног бденија, уследила је трпеза љубави коју је припремио парох малопчелички протојереј ставрофор Зоран Митровић са својим домом, на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић