Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ТОМЕ У СЕЛУ ЈЕЛОВИК КОД АРАНЂЕЛОВЦА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АПОСТОЛА ТОМЕ У СЕЛУ ЈЕЛОВИК КОД АРАНЂЕЛОВЦАДана 19. октобра 2021. године, када наша Света Црква молитвено празнује Светог апостола Тому, у селу Јеловик под Букуљом, прослављена је храмовна храмовна слава у присуству мноштва народа ове Богомчуване парохије и уз доста свештенства и разних гостију, који су у овај дан посетили овај дивни храм и у њему произнели своје молитве и пристуствовали Светој Литурији.

Свету Литуругију служили су протојереј Милован Ранковић, протонамесник Дејан Тодоровић, јереј Милош Маринковић, а њима су саслуживали пензионисани свештеници протојереј Томислав Ранковић и протонамесник Стефан Франовић и ђакон Александар Бабић. Служби је присуствовао велики број верног народа.

Беседу је након јеванђеља произнео протојереј Милован Ранковић, и у њој подсетио верни народ на значај храмовне славе, окупљања око славског колача, као и величине и дела Светог апостола Томе, такође, овом приликом је и честитао верницима парохије јеловичке и пароху јереју Марку Петровићу храмовну славу.

Велики део народа је узео учешћа у Светом Причешћу, а након заамвоне молитве приступило се свечаном славском литијском опходу око храма, у коме је сав народ здушно певао тропар св. апостолу Томи, а на самом крају у заупокојеним јектенијама, по благослову надлежног пароха јереја Марка Петровића, поменут је и блаженопочивши протојереј Павле Ранковић који је овај свети храм и подигао, и мученичком смрћу пострадао у његовој близини.

На самом крају службе и свечаног литијског опхода, пререзан је славски колач, који је ове године у име Црквеног Одбора јеловичког, припремио парох јереј Марко Петровић са својом супругом, а том приликом преломљен је и колач једног од чланова Црквеног Одбора г. Милана Крнетића који такође слави св. апотола Тому.

Након овога чина, народу се обратио и парох јеловички јереј Марко Петровић са речима хвале и изразима најдубље захвалности, љубави и добродошлице, и том приликом поделио захвалнице приложницима наше Свете Цркве у току године, и свима који су учествовали у припреми храмовне славе. Такође, позвао је све присутне на пригодно спремљену Трпезу Љубави у салу Месне заједнице Јеловик, где се наставила прослава храмовне славе, уз радосне поздраве и велелепно појање Друштва Народне Традиције "Опленачке Делије" који су били гости наше свечаности.

јереј Марко Петровић