“ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ” У ЛАПОВУ

“ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ” У ЛАПОВУ

Ове године је седми пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Као и прошлих година, тако је и ове изазвала велику пажњу и интересовање верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку је служена света Литургија, а служили су је протојереј-ставрофор Србољуб Марковић, протојереји Велибор Јовановић и Миломир Васиљевић и протонамесник Дејан Шишковић, уз саслужење ђакона Марка Арсенића.

Беседу о животу и значају ове светитељке је одржао ђакон Марко Арсенић. Он је беседу почео освртом на прочитано свето Јеванђеље по Матеју о пет мудрих и пет лудих девојака рекавши да се људски род дели у две групе-на оне који мисле о свом спасењу и на оне који то не мисле. Једна од оних која је мислила на своје спасење је и светитељка коју прослављамо, Преподобна мати Параскева. Он је позвао верујући народ Лапова да се својим животом угледају на ову велику светитељку као и да редовно долазе на богослужења и причешћују се.

Након причешћа служашчег свештенства пререзан је славски колач који су припремили овогодишња колачари, Зоран Рашић, Милан Рашић и Славиша Лакић, а затим су се причестили многи присутни верници међу којима је било пуно деце. Колач за следећу годину су преузели Слободан Шишковић и Јелена Живковић. Слави су присуствовали и представници општине као и многи други заслужни грађани Лапова. Након сечења колача уследила је вечера љубави за присутне вернике. Такође, деца са веронауке су спремила своје писмене радове и цртеже па је школски жири на челу са вероучитељем, ђаконом Марком Арсенићем одабрао најбоље радове. Деца која су освојила те награде су добила пригодне душекорисне поклоне. За ликовне радове су награђени следећи ученици:

  • Смиљана Михајловић (VIII/1),
  • Живојин Михајловић (V/1),
  • Петра Басарић (VI/1) и
  • Стефан Петковић (IV/1),

а за литерарне:

  • Ђорђе Дуњић (VIII/2),
  • Валерија Миладиновић (VIII/2) и
  • Софија Прешић (V/1).

Овогодишњи програм манифестације Дани свете Петке је био следећи:

  • 28. октобар, 17:30ч - Представљање књиге “Српско срце Јоханово”, г.Веселин Џелетовић
  • 29. октобар, 17:30ч - Представљање књиге “Српска прича”, др Немања Девић

Прве вечери гост је био књижевник Веселин Џелетовић који је представио врло потресну књигу која се, по речима једног монаха, чита “у једном даху, а оставља без даха”. Наиме, она описује један од преко 1.500 случајева отмице Срба и појединих припадника осталих народа на Косову и Метохији који су отети да би се над њима извршило нељудско сецирање и вађење органа у познатој “жутој кући”. Ови органи су се касније, под привидом легитимности, препродавали болесним људима за велики новац. Главном лику књиге је извађено срце да би било продато богатом Немцу који, од момента трансплантације, доживљава чудан преокрет у својој души решивши да пошто-пото нађе пребивалиште свог донатора. Нашавши га он усваја његовог сина претходно прешавши у православље. О овом дирљивом догађају се тренутно снима филм за који је ангажована професионална екипа, а међу глумцима би требали да се нађу и Милош Биковић и Харви Кајтел. Надамо се да ће овај филм расветлити у широј светској јавности нечувени злочин за који нико никада није одговарао.

Друго вече смо имали прилику да чујемо младог српског историчара др Немању Девића који је говорио о мемоарима мајора Александра Милошевића. Др Девић је иначе истраживач сарадник Института за савремену историју у Београду. Он је говорио о потреби ревизије историје јер смо деценијама учили лажи и полуистине, нарочито о периоду Другог светског рата на овим просторима. Александар М. Милошевић био је мајор Војске Краљевине Југославије, касније назване Југословенске војске у отаџбини. Рођен је на Видовдан 1910. године у селу Сараново код Раче Крагујевачке. Иако није оптужен за ратне злочине после Другог светског рата се потуцао по свету. Најпре је отишао у Грчку, затим у Немачку да би завршио своје лутање одласком у Канаду. Упокојио се у стотој години живота и сахрањен је, по сопственој жељи, у родном Саранову. Мисао водиља Немање Девића као и аутора ове дивне књиге је да је једини исправни пут српског народа светосавски пут и да се треба држати српске културе и православља ма где живели.

Оба предавања су уз благослов шумадијског Епископа Господина Јована снимале и емитовале локалне телевизије “Hit plus” и “Humana TV”.

Ове духовне свечаности су се сваког дана завршавале трпезама љубави и занимљивим разговорима са поштованим гостима.

Тиме је завршено ово дивно духовно сабрање које ће се, даће Бог, поновити и следеће године.

Протонамесник Горан Живковић