СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОЈ ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ

У недељу 24. по Духовимна, 05. децембра /22. новембра 2021. године, када наша Света Мајка Црква прославља Свету Мученицу Кикилију, Свете апостоле Филимона, Архипа и Апфију, у јагодинској цркви Свете Параскеве, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја-ставрофора Радосава Станковића, протојереја Александра Гајића, протојереја Срђана Кандића, протонамесника Миломира Тодоровића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Далибора Нићифоровића.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Владика је поучио своју паству богонадахнутом беседом, тумачећи Речи Јеванђеља. Он је на почетку говорио о прочитаној причи о васрксењу Јаирове кћери, говорећи о вери и да људи себе не треба да проглашавају чистим, а друге грешним.

Људи су жену, која је дотакла Христове хаљине, осуђивали, али Господ је није осудио, већ је излечио и рекао “вера твоја спасла те је”.

“Нико не може да понизи човека колико он сам себе”, упозорио је Преосвећени о погубности гордости. Потребан нам је труд, подвиг, потребна је вера. И када Бог види да се трудимо, Он ће нам дати веру и тада ћемо све лакше подносити. “Ми вером Бога усељавамо у себе”, рекао је Владика Јован.

Ово исцелење говори о Сили Божијој, али и вери човековој. “Тамо где је вера, тамо су чуда, а Бог је тај који чини чуда”, додао је Владика. И Господ је рекао да је “све могуће тамо где има вере”.

“Вера је та која нам даје снагу, помоћу које спознајемо Бога. Она сама је највеће чудо. И тамо где је вера, тамо је Бог, тамо су нада и љубав. И зато је потребно да Бог пребива у нама”, рекао је Владика у својој беседи.

Овде је Преосвећени споменуо и чувену Јеванђељску заповест да све што желимо да други чине нама и ми чинимо другима.

Знање без вере је ништа, како су говорили Свети Оци. И код Јаира и смрти његове кћери, Господ му је рекао да се не боји, већ само да верује. Управо тада, када је Јаир поверовао, десило се чудо, она је васрксла. И Сам Господ нам је рекао да ако ко верује, а умре, оживеће.

Дарове које нам Бог даје, потребно је да умножавамо, а не само да их чувамо за себе. И зато је потребна права вера, али ватрена и јеванђелска, а не полуверје. “Само вера човека доводи до Христа и Христа усељава у човека”, рекао је Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На крају, Владика је додао да је Литургија радостан догађај у нашем животу и тугу претварамо у радост, али само вером. А на Литургији се догађа Богојављење, када нам се јавља Бог на Литургији, а Дух Свети претвара оно што је природно у натприродно, напоменувши фину мисао Светог. Преподобног Јустина Ћелијског: “Не могу да замислим тужног човека, тамо где постоји Литургија”.

Након одслужене Свете Литуригје, братство храма Свете Петке, протојереј Милан Радовић, јереј Милош Јелић, на челу са старешином протојерејем Срђаном Кандићем, приредило је Трпезу љубави.