УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ ИЗ ЛАЗАРЕВЦА ПРИСУСТВОВАЛИ ОБЕЛЕЖАВАЊУ 107. ГОДИШЊИЦЕ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ ИЗ ЛАЗАРЕВЦА ПРИСУСТВОВАЛИ ОБЕЛЕЖАВАЊУ 107. ГОДИШЊИЦЕ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

У среду, 15. децембра 2021. године, ученици првог разреда Гимназије из Лазаревца су заједно са професорком психологије и грађанског васпитања Андријаном Алексић и професором верске наставе Илијом Цветковићем присуствовали државној церемонији поводом обележавања 107. годишњице Колубарске битке испред храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Ученици су имали прилике да чују нешто више о Колубарској бици, али и да својим присуством одају почаст свим српским војницима који су учествовали у најзначајнијој бици између војске Краљевине Србије и Аустроугарске монархије у Првом светском рату.

Овакви догађаји су веома важни за ученике, јер им пружају могућност да употпуне своје знање. Такође, веома је битно истакнути и васпитну улогу коју верска настава и грађанско васпитање имају у школи, а која се огледа кроз основне циљеве образовања и васпитања. То су, у овом случају, развијање националног идентитета, а такође и развијање свести и осећања припадности Републици Србији.

То никако не искључује и друге циљеве, као што су толеранција и уважавање различитости, поготово када се зна да су у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу заједно са српским војницима сахрањени и аустроугарски војници, и то са истим почастима. То је диван пример за ученике, на основу ког се види да је могуће неговати и чувати свој национални идентитет, а истовремено поштовати и уважавати националне и културне различитости.

Вероучитељ Илија Цветковић