Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У СЕЛЕВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У СЕЛЕВЦУНа празник Светих мученика Тараха, Прова, и Андроники 25. 10. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветио је храм посвећен Светом Атанасију Великом у Селевцу и служио Свету архијерејску литургију уз саслужење више свештеника и ђакона.

У својој беседи владика Јован говорио је о значају светих молитава која се изговарају при сваком освећењу цркве, истакавши да је велики благослов Божији за народ овога краја то што сада имају храм Божији који им пружа прилику да и они у њему задобијају благодат Божију преко Свете литургије. Нарочито говорећи о значају Свете литургије за живот православних хришћана.

Након службе заслужним верницима додељене су архијерејске грамате за заслуге при изградњи овог храма, а нарочито је похваљен и истакнут архитекта Радослав Прокић који је осим храма Светог Атанасија Великог пројектовао и многе друге храмове у нашој епархији и у читавој СПЦ.

Свети Атанасије Велики је једна од најзначајних личности IV века у Православној Цркви и поред Светог Јована Златоуста и Василија Великог, слави се као један од тројице најзначајнијих Јерараха и Учитеља Цркве. Био је епископ града Александрије и одиграо најзначајнију улогу на I васељенском сабору у изобличавању Аријеве јереси.