ПРАЗНИК РОЂЕЊА БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА ПРОСЛАВЉЕН У ДНЕВНОМ БОРАВКУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ У МАРШИЋУ

ПРАЗНИК РОЂЕЊА БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА ПРОСЛАВЉЕН У ДНЕВНОМ БОРАВКУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ У МАРШИЋУ

У просторијама Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Маршићу и ове године, као и претходних пет година, поводом празника рођења Богомладенца Христа-Божића, корисницима услуга Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју-Свети Василије Велики подељени су богато припремљени пакетићи. Претходних година поред поделе пакетића деци, организован је и ручак за родитеље наших корисника, уз присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, али због веома сложене епидемиолошке ситуације ове године су подељени само пакетићи, без уобичајеног пропратног програма.

Велику захвалност за пакетиће дугујемо Канцеларији за младе из Крагујевца, начелнику Градске управе за друштвене делатности и послове са грађанима г. Николи Рибарићу, као и нашим дугогодишњим донаторима господи Луки и Марини Николић из Чикага као и Предрагу и Мири Стојановић из Милвокија-САД, који са својом фондацијом „Kristina’s Kids“ годинама помажу рад нашег Удружења.

Осим на празник рођења Богомладенца Христа - Божић, нашим корисницима смо поделили пакетиће и 30. децембра, захваљујући донацији Мирољуба - Манета и Мaрије Аранђеловић.

Да подсетимо, Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју-Свети Василије Велики из Маршића постоји и функционише већ пет година, а за циљ има пружање конкретне помоћи деци и младима са сметњама у развоју и њиховим породицама, кроз организовање радионица и дневног боравка у просторијама парохијског дома при храму Светог Василија Великог у Маршићу, едукацију, рехабилитациони третман и рекреацију, оспособљавање за што самосталнији живот и рад, подстицање и развој духовног живота, и остваривањем других пројеката у циљу подизања квалитета живота и социјалне инклузије, а услуге нашег Удружења користи више од 40 корисника, са којима ради седморо стручних особа, којима такође дугујемо велику захвалност. Циљна група су нам, како деца која похађају школу за децу са сметњама у развоју, тако и она која је не похађају, јер након наставе или завршетка школовања, што је уједно и законска обавеза, остају у кући без друштвеног живота или било какве социјалне интеракције.

За све кориснике обезбеђен је превоз нашим комби возилом, исхрана као и пуни стручни третман у току боравка у нашем Боравку.

У протекле две године смо са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована купили више од 50 ари плаца, средствима које су обезбедили господа Лука и Марина Николић из Чикага. Поменути плац се налази непосредно уз црквену порту у центру насеља Маршић, а намера нам је да ове године започнемо изградњу новог објекта од 400 метара квадратних, у којој ћемо реализовати пројекат предах смештаја, односно вишедневног боравка деце и младих са сметњама у развоју, и то десеторо корисника у вишедневном боравки и десеторо у дневном боравку. Тренутно смо у фази израде идејног решења за наведени објекат, а процедура парцелације поменутог плаца је приведена крају. По одобрењу идејног решења од стане Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, ући ћемо у процедуру за добијање грађевинске дозволе и уз Божију помоћ започети радове на објекту.

Протојереј Бојан Димитријевић, парох маршићански