Одштампајте ову страницу

ПРЕДАВАЊЕ ДР ДРАГАНА КАРАНА И ДР ВЛАДИМИРА АНТИЋА У ЦИКЛУСУ ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА

ПРЕДАВАЊЕ ДР ДРАГАНА КАРАНА И ДР ВЛАДИМИРА АНТИЋА У ЦИКЛУСУ ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА

У трећој недељи Великог Поста, у циклусу предавања које организује братство храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, предавање су одржали доценти Православног богословског факултета Универзитета у Београду, др Владимир Антић и др Драган Каран.

После Свете Литургије у сали парохијског дома при храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, верници су имали прилике да чују предавање о теми која је централна у току Великога поста.

Доцент др Владимир Антић је присутнима говорио о Литургији пређеосвећених Дарова. У току Литургије пређеосвећених Дарова приносимо „пређеосвећене", тј. свете Дарове који су већ освећени на претходној Литургији. Ови свети Дарови приносе се како бисмо имали прилику да се њима причестимо и осветимо.

Обред Литургије пређеосвећених Дарова састоји се од вечерње службе, на крају које се износе свети, пређеосвећени Дарови и читају молитве пре Причешћа. Следи Причешће, а потом одговарајуће молитве после Причешћа.

Веза између ове службе и поста огледа се у њеном посебном, „тужном" карактеру. Света трпеза и свети сасуди у којима се држе свети Дарови, покривени су тамним покровцима. Молитве се читају са осећајем смерности и благости. Све у свему, целокупна служба је обележена посебним осећањем тајновитости.

Доцент др Драган Каран је на разумљив начин појаснио како треба да изгледа личност једнога човека. Да би човек на прави начин узрастао, мора имати поред себе човека, Пријатеља, a предуслов свега је љубав.

Често смо на странпутици, на приоритет Цркве је да учи човека за живот, за живот вечни у заједници љубави. Зато припремајући се за празник када дочекујемо Васкрслог Господа, треба да се преиспитамо и да видимо да ли смо сами или делимо љубав, рекао је др Драган Каран.

Наиме, хришћанин, подвижник, је онај који је позван да следи Христа и да Га подражава у овоме свету. Онај човек који следи Христа биће у свему веран Христу и у тој љубави израшће у особу која ће знати да је следећи степен живота, након прихватања и примања хришћанства, управо ЖИВОТ У ХРИСТУ. Ко живи Христа кроз Свете Тајне и побожно Га следује учествује у истинском животу Цркве.

вероучитељ Стефан Ристић