СЛАВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

СЛАВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋПразник Ваведења Пресвете Богородице и ове године, када се прославља јубилеја шест векова трајања, свечано је прослављен у манастиру Каленић. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је у среду 03. 12. 2008.године у навечерје празника свечано бденије, а сутрадан на сам празник и Свету архијерејску литургију, уз саслуживање више свештеника и ђакона епархије шумадијске, у оквиру које је и пререзан славски колач.

У својој архипастирској беседи Преосвећени је говорио о поуци коју овај празник пружа нама данашњим хришћанима. Разлог због кога су Богородицу још као девојчицу њени Свети родитељи Јоаким и Ана одвели у храм био је по речима црквеног песника да се свето васпитава, да стекне свето васпитање „ да у храму она освети своју душу, свој ум, да освети своје срце, своју вољу, боље речено да освети цело своје биће, јер човек је због тога и саздан да буде свет. То Бог хоће од нас, да се осветимо, да се посветимо, да живот наш буде светиња.“ Зато је неопходно „да не тражимо оно што је себично, што Богу и Богородици није мило, већ да тражимо оно најпотребније, а то је да се осветимо и да се посветимо и да примењујући то свето васпитање васпитавамо своју децу.“ У свом животу примењујући то свето васпитање Пресвета Богородица показала се као живо ходајуће јеванђеље, живи храм Божији и тако остала нама вечни узор и заступница пред Богом.

 Беседа у Каленићу

Манастир Каленић је задужбина протовестијара Богдана, његове жене Милице и његовог брата Петра. Црква је подигнута и живописана између 1407. и 1413. године. Ове године у октобру одржана је свечана прослава шест векова од настанка манастира. Црква манастира Каленића, иако скромних димензија, убраја се у најупечатљивије споменике моравске школе.