ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРОТОНАМЕСНИКОМ ДРАГАНОМ ПОПОВИЋЕМ, АУТОРОМ КЊИГЕ „БИОЕТИКА СМРТИ. УТИЛИТАРИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ“

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРОТОНАМЕСНИКОМ ДРАГАНОМ ПОПОВИЋЕМ, АУТОРОМ КЊИГЕ „БИОЕТИКА СМРТИ. УТИЛИТАРИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ“

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, књига Биоетика смрти. Утилитаризам и православље, протонамесника Драгана Поповића, објављена је у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске Каленић.

Књигу, насталу као резултат богословског трагања за одговорима на нимало лака и једноставна биоетичка питања у вези са трансплантацијама органа, као дела једне шире биоетичке области свршетка човековог живота, аутор разврстава у три одвојене целине.

Бавећи се најпре проблемом претпостављене сагласности у контексту “теологије људских права”, а затим и питањем мождане смрти као политичко-идеолошког питања савременог, постмодернистичког света, посматраног из богословске перспективе и, на крају, испитивањем етике утилитаризма Питера Сингера чији принципи умногоме утврђују секуларну биоетику – са нарочитим освртом на свршетак човековог живота, протонаместик Драган Поповић расуђивања на поменуте теме сматра изазовом упућеном другачијим и/или допуњујућим мишљењима,у циљу дијалошког напредовања у истини која ће нас ослободити, не само од заблуда незнања већ и превара и лажи лукавога.

Рецензенти књиге су проф. др Јован Бабић, протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић и др Миша Ђурковић.

У својој рецензији, проф. др Јован Бабића између осталог пише:

„Манускрипт Биоетика смрти – Утилитаризам и православље, аутора протонамесника Драгана Поповића, представља занимљив и информативан преглед текућих расправа о неким од најважнијих питања биоетике. Посебну вредност књиге представља православна перспектива ауторова. Та песрпектва инспирише аутора да у својој анализи комбинује теолошки и филозофски приступ, што му широко отвара пут до суштина расправљаних појмова и појава. Биће то добар прилог расправи која се о овим питањима води, често споро а још чешће острашћено и парцијално. Текст је писан ангажовано и провокативно, искрено и компрехензивно, са богатом грађом и детаљним реферисањем на релевантну литературу“.

Након многобројних емисија, далеко већег броја издања које је протонамесник Драган Поповић уредио, што као аутор, што као стални саговорник на радију Златоусти, као што је приредио и бројне преводе са грчког о биоетичким темама за Издавачку установу Каленић, имали смо ту част и задовољство да са Њим говоримо о Његовој првој ауторској књизи.

Емисију послушајте на страници радија Златоусти:

ВАСКРШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРОТОНАМЕСНИКОМ ДРАГАНОМ ПОПОВИЋЕМ, АУТОРОМ КЊИГЕ „БИОЕТИКА СМРТИ. УТИЛИТАРИЗАМ И ПРАВОСЛАВЉЕ“