Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ЕРДЕЧУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЕРДЕЧУ

У недељу пету по Пасхи 22. маја, када наша Света Православна Црква слави пренос моштију Светога оца Николаја Мирликијског чудотворца литургијским сабрањем прослављена је храмовна слава у храму Светог оца Николаја Мирликијског у Ердечу.

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Милић Марковић уз саслужење протојереја Слободана Бабића, јереја Стефана Дамјановић, јереја Александра Цветковића и ђакона Немање Стојковића.

Након прочитаног Светог Јеванђеља окупљеним верницима обратио се протојереј-ставрофор Милић Марковић беседом рекавши да проповед Господ Исуса Христа јесте једно велико путовање са једним циљем да проповеда благу вест о доласку Царства Божијег. На том путовању се Господ сусреће и са праведницима и са грешницима и без икакве разлике свима дарује своју љубав и дарује свој богочовечански благослов. У данашњем Јеванђељу видимо да се Он сусреће са женом која је објективно била грешница, али Он у сваком човеку тражи оно што је добро, да га постакне на промену и да прихвати Јеванђеље Христово, а оног момента када човек прихвати Јеванђеље Христово он ће постати другачији човек. Проповед Господња јесте проповед која се односи на све нас који живимо у Цркви и ми треба да се угледамо на Христа и да живимо Јеванђељем Његовим. То је за нас људе понекад веома тешко. Оно што црква проповеда јесте сусрет са сваким човеком. Ко ће други да погледа човека са стране боље ако неће то хришћанин? Данас када прослављамо Светог Николаја Мирликијског чудотворца, прослављамо управо такву личност који је имао сусрет са сваким човеком, где је и са најмањима и са највећима сведочио истину Јеванђеља Христовог.

Након Свете литургије и литије око храма благословен је и пререзан славски колач, а потом је уследила трпеза љубави коју је припремио овогодишњи колачар Раде Бишевац са својом породицом.

ђакон Немања Стојковић