Одштампајте ову страницу

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ЛАПОВУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ЛАПОВУ

„Оче Свети, Лекару душа и тела, Ти си послао Свога Јединороднога Сина, Господа нашега Исуса Христа, Који лечи сваку болести и искупљује од смрти...“
(Молитва на Светој тајни Јелеосвећења)

Ова молитва се 19. јуна 2022. године по први пут чула у Лапову (бар по записаним сведочанствима) под тристагодишњим дудом- записом испод кога је служена Света тајна Јелеосвећења у порти цркве Свете Петке.

Мноштво народа је испунило порту у вечерњим сатима са усхићењем ишчекујући да по први пут види, а неки и по први пут на себе приме ову Свету тајну. Са свих страна се сакупио народ да се помоли свим чудотоврцима да њима и њиховим ближњима дају здравље и душе и тела. Знајући све ово свештенство из Лапова није случајно одабрало недељу Свих Светих као дан обављања ове Свете тајне. Док су се низали Апостоли, Јеванђеља и молитве некима је била приметна и суза у оку. Неки су дошли да се помоле за оне који нису могли да дођу, да им понесу од освећеног брашна и уља да се помажу са вером на оздрављење. После свете тајне многи су са захвалношћу прилазили свештеницима говорећи да овако шта никада нису доживели.

Свету тајну Јелеосвећења су служили скоро сви свештеници рачанског намесништва: протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протојереј Младен Ђурановић, протојереј Влада Бранисављевић, протонамесник Горан Живковић, протонамесник Дејан Шишковић, јереј Ивица Камберовић, јереј Мирољуб Блажић и ђакон Марко Арсенић.

Уздајући се у помоћ Свих Светих на чији смо дан вршили ову Свету тајну ми се надамо и Богу молимо да и следеће године на овај дан и празник буде још више народа који ће од Бога и светитеља тражити заступништво и молитве за спасење и здравље како своје тако и својих ближњих.

ђакон Марко Арсенић