Одштампајте ову страницу

ВИДОВДАНСКО НАВЕЧЕРЈЕ

ВИДОВДАНСКО НАВЕЧЕРЈЕ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, братство храма Светога Саве организовало је у сарадњи са драмским студиом “Лепеница” видовданско навечерје, у понедељак, 27. јуна 2022. године.

Плато нашег храма је препознат као место које окупља многе јавне делатнике, уметнике, извођаче народне музике, који желе да покажу све оно најлпше што је у нашем народу сачувано и отргнуто од заборава.

Дуги низ година господин Мирко Барјактаревић руководи удружењем “Лепеница” и украшава многе манифестације у нашем граду. Окупљени верници су могли чути песме које су остале у сећању нашег народа као најлепши израз љубави према људима, жртви, патњи, итд. Вече је отворено народном песмом која је симбол највећег националног празника “Видовдан”. У наставку смо могли чути монолог који је написао песник Добрица Ерић, песму “Тамо далеко”, “Ој Србијо”, “Јел си чуо мили роде”, “Оро се вије”... Све песме су подржане од стране народног симфонијског оркестра под управом Предрага Миловановића Пегија, који дуги низ година прати сваку манифестацију коју наша света Црква организује. На крају вечери верницима се обратио отац Александар Мирковић, који се захвалио извођачима народних песама, и који је истакао везу између жртве коју су наши преци поднели у Косовском боју и причешћа као неодвојивог дела тог истог жртвовања. Надамо се да је овакав вид манифестације препознат као део културног живота на Аеродрому, који се управо одвија испред нашег светог храма, и који ће ако Бог да наставити да се развија и даље.

ђакон Александар Ђорђевић