Одштампајте ову страницу

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН – ХРАМОВНА СЛАВА У КЛОКИ

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПАНТЕЛЕЈМОН – ХРАМОВНА СЛАВА У КЛОКИ

У уторак, 9. августа 2022. године, када наша Света Црква прославља Светог Великомученика Пантелејмона, у селу Клока надомак Тополе, прослављена је храмовна слава.

Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, а саслуживали су му Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протонамесник Бранимир Товиловић и ђакон Стеван Илић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, верном народу богонадахнутом беседом обратио се протонамесник Бранимир Товиловић, парох наталиначки: „Срећна слава, драга браћо и сестре. Нека молитве Светог великомученика Пантелејмона буду увек са вама и нека вас он увек заступа пред престолом Божијим. Када је Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи почео проповедати народу, он им је говорио: „Покајте се јер се приближило Царство Небеско“. Тако исто говорио је и Господ наш Исус Христос. Бог је дао људима време за покајање и дао нам је могућност да се у Цркви поправимо и спасемо. Отац Светог Пантелејмона беше многобожац, док му је мајка била хришћанка и она га задоји хришћанством. Међутим, десило се да му се мајка упокојила, па га је отац наговарао да буде многобожачки жрец на двору римскога цара. Али Бог који спознаде Пантелејмона као човека са добрим срцем призвао га је себи и промислом својим упути га ка Светом Ермолају. Овај Свети човек упиташе Пантелејмона којој би се веру он више приволео. Пантелејмон му одговори да више воли веру којом га је његова мајка научила. Тако Бог видевши велику љубав и жељу Светог Пантелејмона да Њему служи, даде овом дивном Светитељу да буде исцелитељ и тела и душа људских. Нека би Бог драги био милостив молитвама Светог Великомученика Пантелејмона и нама који га данас овде у овом Светом храму прослављамо. Живи и здрави били на многаја љета. Амин.“

Светом Причешћу приступио је народ овога места са страхом и вером. Након заамвоне молитве и крсног входа око храма, испред Цркве пресечен је славски колач. Данашњи колачар господин Зоран Станојевић, заједно са својом породицом припремио је славски ручак на који су сви били позвани. Тако је Литургијско сабрање настављено трпезом љубави у парохијском дому ове цркве.

Ђакон Стеван Илић