ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА – СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ

Мајка Божија окупља своју децу са све четири стране света да их узме под своје окриље и заштити својим омофором. Ко се одазове добија благослов не само њен, него и онога који се од ње родио, од Господа Исуса Христа.

Мештани Саранова су себе одавно ставили у окриље Пресвете Богородице још када су давне 1886. године решили да подигну цркву у част њеног Успења. Зато није ни чудо што данас када славе храмовну славу црква постане мала да прими све верујуће душе које су дошле да прославе овај велики празник и да себе и своје породице препоруче молитвама уснуле Богородице чију невину душу као малог детета Христос прима у своје наручје.

Саборовање у Саранову је било велико. Свету Литургију су служили: архијерејски намесник опленачки и вд. рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић из Тополе, протојереј Ненад Савић умировљени парох вучићки из Тополе, гост протојереј Миленко Лакић из Петровца на Млави, протојереј Влада Бранисављевић из Раче, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица, протонамесник Бранимир Товиловић из Наталинаца, протонамесник Горан Живковић из Лапова, јереј Ивица Камберовић из Сипића, ђакон Бојан Миленовић из Сопота, ђакон Марко Арсенић из Лапова. За певницом су певале свештеничке супруге и вероучитељи: Стефан Ђурановић из Крагујевца и Срећко Милошевић из Смедеревске Паланке, чтецирао је Лазар Карић.

Беседу је произнео отац Горан Живковић говорећи о животу и значају Пресвете Богородице као оне која је родила Спаситеља света чеканог вековима. Говорио је и о мисионарењу Мајке Божије која је била равноапостолна и првоапостолна, јер ко може сведочити боље о сину до мајка. Иако немамо много историјских извора о Пресветој Богородици ми предањски о њој све знамо тако да познавајући и схватајући њен значај та историја прелази у метаисторију.

После позива: “Са страхом Божијим...” скоро цела Црква верног народа се Причестила Тајнама Христовим. По Причешћу уследио је и крсни вход око цркве где се целокупна заједница молила за све што је потребно човеку у овоземаљском животу очекујући од Бога велику милост. То је била и прилика да се у молитвама сетимо прерано преминулог вероучитеља Драгана Степковића из Саранова који управо поред цркве чека васкрсење мртвих.

Трпезу љубави је приредио народ Саранова ове године предвођен колачарем Мирославом Тодоровићем са његовом породицом док је отац Мирољуб Блажић са својом пордицом био окосница свега од почетка до краја бивајући кадар да стигне свуда и на време као би на данашњи дан што боље послужио Цркви и народу.