Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОСТРИКОВЦУ

ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОСТРИКОВЦУ

У суботу 17. септембра 2022. године у селу Остриковац код Јагодине, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован заједно са Епископом пожаревачко-браничевским г. Игнатијем служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Преображења Господњег са великим освећењем храма.

Његовим Преосвештенствима саслуживали су игуман манастира Јошанице архимандрит Евтимије, помоћник беличког намесника протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Кандић, протојереј Милан Ђорђевић, протојереј Славиша Илић, протојереј - ставрофор Милија Ђорђевић из Ћуприје, протојереј - ставрофор Младен Симоновић из Параћина, протојереј - ставрофор Радомир Никчевић из Херцег Новог, протонамесник Бобан Сеновић, јерођакон Василије (Старовлах), ђакон Далибор Нићифоровић и ђакон Душан Пауновић из Пожаревца.

У току великог освећења Његово Преосвештенство Епископ Јован и Његово Преосвештенство Епископ Игнатије полижили су мошти Светог Великомученика кнеза Лазара у часни престо овог храма.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија

За време Архијерејске Литургије, на Малом входу Епископ Јован је оца Горана Крстића, свештеника из Јовца унапредио у чин протојереја.

На крају је одликован и сам ктитор овог храма, господин Драгиша Милојевић орденом Светог Саве другог степена.

Епископ Јован је изразио велику захвалност господину Драгиши због великог труда, стрпљења и љубави коју је имао при подизању ове прелепе цркве:

“Браћо и сестре, ово је свети и велики дан Божији, што је ово место добило нови храм. Као што знате, сваки нови храм је ново парче неба на земљи. Прво желим да заблагодаримо Богу Дародавцу свих добара, што је благословио да овај храм буде овако леп и украшен. Моја благодарност посебно иде Његовом Преосвештенству Епископу Браничевском Господину Игнатију, који је данас, својом руком, благодаћу Пресветог Духа осветио овај храм и који је за све нас овде принео бескрвну жртву. Владико драги, хвала Вам на љубави, хвала Вам на саосећању, хвала Вам за све што чините за Цркву Божију и за спасење народа. Хвала свима који су и најмање допринели да овај храм буде завршен. Хвала свима који су се, иако ништа друго, барем молили да овај храм буде завршен. Сигурно да овај храм не би могао овако да изгледа и да буде овако саграђен да није било љубави и жртве нашег Драгише. Драги Драгиша, ти си много саградио у животу грађевина, да не набрајам. Али, ако смем да кажем, овај храм је круна свих твојих досадашњих стварања, зидања и све остало. Зашто? Зато што је црква изнад свега и оно што је најважније, што ће се у овом храму служити Света Литургија. Надамо се и Богу се молимо да ће се служити овде Литургија до свршетка века и да ће се Ваше име увек помињати као ктитор. Дакле, ти си себе са својом породицом уградио у ове темеље и верујем када пођемо и Ви и ја на онај свет, да ће испред Вас ићи овај свети храм и да ће га Господ примити као жртву љубави. Зато сам и одлучио да Вас одликујем овим орденом због Ваше велике љубави”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Литургије, за време трпезе љубави Епископ Јован доделио је захвалнице: господину Мирољубу Богдановићу из Београда, др Слободану Ћуфалићу из Београда, господину Стефану Ђорђевићу из Јагодине, господину Зорану Петровићу из Доњег Мајура, господину Славољубу Николићу из Остриковца, господину Рајку Милојковићу из Остриковца, господину Горану Радисављевићу из Параћина, господину Драгану Петковићу из Доњег Мајура, господину Игору Тодоровићу из Врњачке Бање, господину Рашаду Хајровићу из Новог Пазара, господину Милану Тодосијевићу из Дворица, господину Браниславу Јовановићу из Ћуприје, господину Горан Алексић из Остриковца, господину Илији Костову из Јагодине, господину Ненаду Николићу из Супске, господину Ивану Јеремићу из Јагодине, господину Ивану Живановићу из Беле Воде, господину Милану Милосављевићу из Јовца, господину Радосаву Станимировићу из Ћуприје, господину Добривоју Тимчићу из Марковца, господину Мирославу Томићу из Ћуприје, господину Миодрагу Матићу из Ћуприје, Игору Симићу из Ћуприје и господину Радомиру Станојевићу из Ћуприје због несебичне љубави који су имали при подизању цркве Преображења Господњег у Сиоковцу.

вероучитељ Никола Ралевић