ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА У СЕЛУ ЈЕЛОВИК КОД АРАНЂЕЛОВЦА

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТИ АПОСТОЛ ТОМА У СЕЛУ ЈЕЛОВИК КОД АРАНЂЕЛОВЦА

Дана 19. октобра 2022. године, када се наша Света Црква сећа Светог апостола Томе, великог угодника Божијег који је “својим неверовањем потврдио Христово Васкрсење” како нам говори један од тропара овом светитељу и који “испуњен благодатном премудрошћу, Христов апостол и служитељ истинити, у покајању клицаше њему: ТИ СИ ГОСПОД МОЈ И БОГ МОЈ” (кондак) Црквена Општина јеловичка и верни народ парохије јеловичке прославише своју храмовну славу и заштитника овога села.

Светом Литургијом је началстовао пензионисани протојереј - ставрофор Драгомир Кеџић а њему су саслуживали, пензионисани протојереј Томислав Ранковић из Аранђеловца, пензионисани протонамесник Стефан Франовић из Новог Сад, протонамесник Александар Миловановић, протонаменсик Дејан Тодоровић, јереј Марко Урошевић, а њима је прислуживао домаћин свечаности јереј Марко Петровић.

Након прочитаног светог јеванђеља, беседу је произнео протојереј ставрофор Драгомир Кеџић и у њој подсетио на велики значај живота и дела св.апостола Томе, који је прво својим неверовањем испоставиће се јасно и децидно потврдио Христово Васкрсење, рекавши пошто се уверио у стварно поновно присуство Господа међу њима у истом оном телу у коме беше страдао, “Господ мој и Бог мој!”. На крају беседе, прота је позвао сав народ на умножење љубави братске и сестринске, на мир, слогу и међусобно потпомагање у овим турбулентним временима, захвалио се свима на доласку у оволиком броју, јереју Марку Петровићу на гостопримству и све окупљене позвао на заједничко узимање учешћа у Светом Причешћу и касније у трпези љубави коју је за ову прилику припремио Црквени Одбор јеловички на челу са председником Милошем Николићем и јерејем Марком Петровићем као и сви мештани добре воље овога села који су у тој припреми учествовали.

Служби су присуствовали и ђаци из ОШ “Илија Гарашанин” издвојеног одељења у селу Јеловику, које су на причест довели учитељица Катарина Петронијевић и вероучитељ Ненад Беговић.

На крају службе, прочитана је молитва за очување брака и породице и умножење љубави, а потом се кренуло у литијски обилазак око храма.

Пререзан је славски колач који је ове године припремио г.Зоран Стојановић, председник Месне заједнице и домаћин из Јеловика са својом породицом, као и колач благочестивих славара из овога села г. Милана и Игора Крнетић, који славе св.апостола Тому.

Затим се народ упутио недалеко од порте где се налази извор “Покусаловац” и спомен чесма палим борцима 1912-1918 године и погинулима од терора 1941 - 1945 године из села Јеловика, који је ове године обновљен, трудом и радом мештана села, председника Месне Заједнице г.Зорана Стојановића, јереја Марка Петровића као и Одељења за очување споменика и културе Општине Аранђеловац.

Затим је извршен Парастос горе поменутим борцима, а том приликом уважени мештани и чланови Одбора палих бораца града Аранђеловца положили су венце својим славним и страдалим прецима чија се имена налазе на овој спомен чесми.

На чесми се налази текст са следећим натписом “Благо ономе ко довијек живи, имао се рашта и родити...”

Након свега, сви присутни узели су учешћа у трпези љубави која је и ове као и предходних година припремљена у свечаној сали Месне Заједнице села Јеловика.

Трпеза љубави украшена је Богоугодним народним појањем традиционалних гостију наше манифестације, етно певачке групе “Опленачке делије” из Тополе.