Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА БОГОЈАВЉЕЊЕ САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА БОГОЈАВЉЕЊЕ САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Сваке године ми се молитвено сећамо Богооткривења – Богојављења, због тога што се тада видљиво појавила, односно открио се Бог као Света Тројица: Бог Отац – гласом са неба: “ово је Син мој љубљени”; Бог Син се крштавао у реци Јордану; а Бог Дух Свети – силаском на Сина у виду голуба.

Ово је празник који се назива и дан Просвећења, јер догађај на Јордану просвећује људе показујући им Бога као Тројицу, тј. заједницу личности, а с друге стране верник се крштењем у води просвећује и постаје усиновљен од Оца. У чину освећења воде на сам празник подсећа се да је Господ Исус Христос крштењем осветио воду, једну од основних животних потреба. Вода не само да одржава човеков живот, него представља символ очишћења и чистоте. Зато, и у Првој књизи Мојсијевој се каже да је Господ првог дана створио воду. У том смислу и Свети Кирило јерусалимски каже: “Почетак света – вода, почетак јеванђеља – Јордан”. Освећењем воде освећује се цела природа. Сам Бог у телу људском ушао је у воду и сјединио Себе не само са човеком, него и са свецелом природом, претворивши је у сасуд светлости. С тога и Епископ приликом освећења воде благодари у возгласу: “Велики си Господе и чудесна су дела твоја и нема те речи која је кадра да опева чудеса Твоја”.

Милошћу Божијом и молитвама Свете Богородице удостојени су и ове године житељи града Крагујевца да празник Богојављења прославе под сводовима саборног Светоуспењског храма.

Божанствену Литургију, уз присуство мноштва парохијана, предводио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење братства Саборне цркве.

Готово сви присутни у храму приступили су Божанственим Тајнама Тела и Крви Христове.

После заамвоне молитве, предвођени својим Епископом и свештенством уз славопој: “Глас Господњи над водама...” и у порти храма отпочео је чин Великога водоосвећења. На крају водоосвећења Епископ је поздравио сабрани народ речима: „Свети Јован Крститељ је крштавао на реци Јордану за опроштај грехова, а Господ није имао греха, Он је безгрешан. Али Господ је тиме показао да испуњава све оно што је заповеђено и тиме показао, својим крштењем, своје највеће смирење. Смирење да буде Господар крштен од слуге, да слуга положи руку на Владику. Све је то учинио ради нас и ради нашег спасења. И ми се данас молимо Господу, као што се јавио на реци Јордану, да нам се увек јавља. А Бог се јавља увек, само је питање да ли ми чујемо глас Његов као што смо чули и у овој песми „Глас Господњи на водама“. Да ли чујуемо? Да ли смо заглушени од уке и буке овосветске? Да ли смо заглушени сами од себе? Да ли смо затворили уши своје да чујемо оно што је за нас спасоносно, а отварамо их да чујемо оно што нам није корисно? Ми смо се данас овде сабрали, да служимо Свету Литургију, да се молимо Богу и да осветимо ове воде. Чином освећења ове воде Црква шаље благослов целокупној творевини Божијој, на првом месту човеку. Црква даје благослов да овом водом покропите и себе и своје домове и да благослов Божији и благослов реке Јордана, као и благослов Свете Тројице буде са нама у све векове. Бог вас благословио и Бог се јави!“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована