СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

Засветлио си, Светитељу Христов, као пресветла звезда у отаџбини својој земаљској, и људе своје утврђивао си у светој Православној вери и побожности красноречивим беседама својима, а јереси и расколе искорењивао си мачем Речи Божје. Тога ради Те као Анђела Божјег српски људи поштоваху, кличући и велегласно говорећи: Радуј се, Архијереју, који си достојно примио власт да везујеш и дрешиш! (акатист Светом Сави)

Велики светилник српски прославља се дуги низ векова у нашој светој Цркви. Први пут у новијој српској историји Свети Сава је прослављен као школска слава 1840. године у Крагујевцу. И ове године наш храм на Аеродрому је свечано обележио свога заштитника и патрона. Свету литургију су служили: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић (старешина храма), протојереј-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Немања Младеновић, и ђакон Александар Ђорђевић. За певницом је био отац Иван Антонијевић са члановима свога хора, који обележавају Светога Саву као покровитеља. Светом сабрању је присуствао велики број и најмлађих верника који су дошли да прославе спомен првог српског просветитеља.

У наставку литургије, прочитана је традиционална посланица Преосвећеног владике Јована у којој је Преосвећени истакао значај лика Светога Саве за наш српски народ: “Сагледаван и доживљаван кроз целокупну нашу историју, Свети Сава је несхватљив и незамислив без личности Богочовека - Христа и Његове Цркве. Да, Свети Сава је био првенствено богочежњива и христочежњива душа што потврђује цео његов живот, од младалачког бегства у Свету Гору до дана његовог упокојења у Трнову у Бугарској. Основна покретачка и преображајна сила његовог ума и срца, његовог бића и многостране и многоструке делатности, и сваког његовог стваралачког чина, али и скривеног уздаха и молитве, била је светозарна личност Христова, доживљена и доживљавана у Цркви као Његовом Богочовечанском Телу.”

После заамвоне молитве пререзани су славски колачи нашега храма, као и дечијег хора “Свети Сава” који дуги низ година украшава појањем наша богослужења.

У наставку је организована рецитација у част Светога Саве у просторијама духовног центра Златоусти, која се већ десетак година одржава уз организацију вероучитеља и свештенства светога храма. Велики број најмлађих верника који похађају веронауку, из оближње школе "Мирко Јовановић" рецитовало је и певало у част највећег српског светитеља. Учесници су добијали пригодне поклоне, пакете, који су обезбеђени љубављу свештенства. Надамо се да ће дан када славимо спомен Светога Саве, сваке године окупљати све већи број деце и ученика, који ће певати похвалу нашем светитељу.

“Дечице моја, пазите се и чувајте се од зла, да неко не остане изван дворнице! Ако ли је ко, браћо, лен као и ја, обличавајући своју прекорну немоћ и јадну леност и тешкоћу сна, ипак, прени се, о, љубљени, и замисли дарове које је обећао Господ да ће даровати онима који га љубе онима који се труде њега ради; јер рече божанствени апостол: "Што око не виде и ухо не чу, и на срце човеку не узиђоше, уготови Бог онима који га љубе".” (Хиландарски типик Светога Саве).

ђакон Александар Ђорђевић