Одштампајте ову страницу

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН САВИНДАН У МЛАДЕНОВЦУ

Прослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела у четвртак 26. јануара Светосавском академијом одржаном у великој сали Центра за културу и туризам Младеновац. Академију организује Градска општина Младеновац, ове године у сарадњи са ОШ „Коста Ђукић“ Младеновац. На почетку се присутнима обратио председник ГО Младеновац Владан Глишић, који је потом наградио ученике који су у претходној школској години освојили прва три места на републичким такмичењима. Централни део академије била је представа коју су извели ученици поменуте основне школе.

Богослужбени део прославе је започео у четвртак 26. јануара празничним бденијем. У петак 27. јануара најмлађи верници младеновачког Храма испунили су своју Цркву и учествовали на евхаристијском сабрању. Литургију су служили протојереј Ратко Аврамовић, јереј Марко Јефтић и ђакон Саша Костадиновић. Након што су верни са великом пажњом послушали посланицу свог Епископа и сјединили се кроз Свету тајну Причешћа, ученици основних школа извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице сви присутни млади Светосавци су награђени пригодним даровима. Након евхаристијског сабрања свештеници храма Успења Пресвете Богородице су посетили младеновачке основне, средње, музичке и школе за образовање одраслих, као и установе које раде са децом са посебним потребама. У школама су свештеници присуствовали пригодним програмима, резали славске колаче и бираним речима честитали свима коју су део просветног система празник првог српског Архиепископа и просветитеља – Светога Саве.

јереј Марко Јефтић