Одштампајте ову страницу

СВЕТА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

СВЕТА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У недељи када се молитвено припремамо за Часни Пост, који нас уводи у Васкршњу радост, када се сећамо јеванђелске приче о царинику и фарисеју, њиховом личном односу према Богу, али и према себи самима, када смиреноумље треба да надвлада гордост човекову и трајно на место егоистичног ЈА постави Христа као Вечно Јесам, Света блажена Ксенија Петроградска, Христа ради јуродива, молитвено је прослављена у храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија у крагујевачком насељу Шумарице.

Уистину, нема лепшег периода да се прославља ова дична светитељка Господња, јер она је својим животом испричала јеванђелску причу о митару и фарисеју. Она је своје ја затрла међ мушком одећом коју је носила, она је своје ја затрла назвавши се мушким именом, она је своје ја затрла отргнувши се од светске мудрости и славе, она је своје ја затрла живећи за другога, и на крају она је своје ја заборавила стављајући у срце своје на првом место Христа Васкрслог Господа и Бога нашега.

Акатист је служио прота Срђан П. Тешић, служашчиј храма, а на прозбе и стихове акатиста одговарали су чланови хора "Свети ђакон Авакум" предвођени протиницом Милицом Тешић, хоровођом.

Након одслуженог акатиста освећена су славска знамења и пререзани славски колачи, а оно што радује да је и ове године велики број верника принео колач овој дичној светитељки.
У својој богонадахнутој беседи прота Срђан се обратио верном народу осврнувши се најпре на живот свете Ксеније, а да ми гледајући тај пример треба да стремимо Господу у чистоти срца, лишени свих земаљских тежњи и маштања. Нема човека коме Света Ксенија није помогла, а сведок томе јесте велики број колача, који су ове вечери били принесени.

Након одслуженог акатиста и пререзаних колача, верни народ се растао у миру.