Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

На дан светога Порфирија Гаског, у суботу 11. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у препуном храму манастира Светог Архангела Гаврила у Кусатку.

Преосвећеном Владици Јовану саслуживали су игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), Архијерејски намесник јасенички протојереј ставрофор Велибор Ранђић, настојатељ манастира Светог Пајсија Светогорца јеромонах Пајсије (Илић), први парох кусадачки протојереј Дејан Бркић, други парох кусадачки протонамесник Далибор Новаковић, други парох селевачки јереј Марко Адамовић, парох опарићки јереј Бојан Стојадиновић и парох ратарски јереј Милош Никодијевић.

Пре самог почетка Свете Литургије Преосвећени Епископ Јован је прво освештао нову и прелепу икону Светог Јована Шангајског и Санфранциског са дуборезаним храстовим троном.

У току Свете Литургије Владика шумадијски се верном народу обратио пригодном и поучном беседом у којој је између осталог посебно подвукао важност смирења, послушања, поста и молитве, истакавши да је најтеже победити свој его који човека чини неспособним да прими благодат Божију јер се Бог гордима противи а смиренима даје благодат.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

У току Свете Литургије Светој Тајни Причешћа приступио је највећи део сабраних верника.

За певницом су богоугодним и лепим појањем цело духовно евхаристијско сабрање украсили Српски православни појци.

После Службе Божије од стране братства манастира Пиносава је за Преосвећеног Епископа Јована, свештенство, монаштво и верни народ организована и свечана трпеза хришћанске љубави.

У току трпезе љубави Епископ шумадијски Г. Јован подарио је игуману манастира Пиносава архимандриту Петру позлаћени напрсни Крст, а јеромонах Петар је свом Епископу поклонио позлаћену Панагију. Овом приликом архимандрит Петар се пригодном беседом благодарности обратио Преосвећеном Епископу Јовану захваливши на незаслуженом дару и истакавши да је увек велики благослов и радост за манастир Пиносаву и верни народ, када дође до посете Преосвећеног Епископа Јована и када се сви причестимо Телом и Крвљу Христовом.

Цело послеподневно сабрање посебно су обогатили и Српски православни појци који су за време ручка отпевали неколико дивних српских традиционалних и духовних песама.

игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић)