ПЕДЕСЕТНИЦA – СЛАВА ГРАДА ЛАЗАРЕВЦА

ПЕДЕСЕТНИЦA – СЛАВА ГРАДА ЛАЗАРЕВЦА

Празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, је и ове 2023. године, прослављен свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и свечаном Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Владимир Стојковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића.

Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора „Свети Димитрије” из Лазаревца.

Поздравивши окупљене вернике и честитавши им градску славу, свештеник Владимир Стојковић је подсетио на значај данашњег празника: „Данашњи празник Педесетница, један је од најважнијих хришћанских празника. То је празник када прослављамо рођендан наше Свете Цркве, заједнице Бога људи. Понајбоље нам о дубини данашњег празника сведочи литургијски возглас: „Благодат Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа и љубав Бога и Оца и заједница Светога Духа, да буде са свима вама!” Ту заједницу су раширили и проповедали апостоли, одбранили су је апологете првих векова и свети оци од разних погрешних учења, утемељили су је свети мученици Христови, који су гоњени и пострадали за име Христово, Истину и Правду, утврдили су је свети оци на седам васељенских сабора. Ту заједницу и даље имамо једино овде на Светој Литургији. Замислимо себе у првим вековима хришћанства и запитајмо се какви бисмо ми били апологете и да ли бисмо имали снаге да и својим животима посведочимо своју веру?“ После вечерње службе, на којој су окупљени верници плели духовске венчиће, уследила је Литија, устаљеном маршутом, улицама нашег града. Литију је предводило свештенство лазаревачког храма на челу са архијерејским намесником протојерејем – ставрофором Златком Димитријевићем и старешином храма Светог великомученика Димитрија протојерејем – ставрофором Марком Митићем, и представницима јавног и културног живота. Проневши литургијску радост нашим градом и поневши благослове у своје домове, окупљени верници су Литију завршили испред храма Светог Димитрија, где је преломљен славски колач, са овогодишњим свечаром, господином Марком Јоксићем. Овом приликом предат је део славског колача госпођама Бранки Петровић, Мирослави Зекавчић и Милени Трифуновић, које ће улогу домаћица градске славе имати наредне 2024. године.

После градске литије припремљено је послужење испред храма за све учеснике трудом челника ГО Лазаревац, као и трпеза љубави у парохијском дому припремљена трудом и љубављу овогодишњег свечара господина Марка Јоксића.