У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА О ПАЉЕЊУ СТРАГАРА 1943. ГОДИНЕ

У МАНАСТИРУ ВОЉАВЧА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ДР НЕМАЊЕ ДЕВИЋА О ПАЉЕЊУ СТРАГАРА 1943. ГОДИНЕ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована, а трудом и залагањем настојатељице манастира Вољавча, мати Евгеније, у манастиру Светих Архангела у Вољавчи, у недељу, 20. августа 2023. године, одржано је предавање историчара др Немање Девића о страдању и спаљивању села Страгара за време Другог светског рата 23. августа 1943. године.

Пре самог предавања које је одржано у манастиркој порти, сабрање је отпочело Светом Литургијом коју је служио протојереј Јован Биберџић, парох страгарски, уз саслужење ђакона Стевана Илића.

На Светој Литургији после заамвоне молитве одржан је и кратак помен за све оне који су невино пострадали у одмазди немачких војника над становницима села Страгара 23. августа 1943. године.

Повод за одржавање овог предавања историчара др Немање Девића била је 80. годишњица од страшног страдања мештана и спаљивања места Страгари августа 1943. године, а које је у историји српског народа препуштено забораву од стране државне власти која је након Другог светског рата била на овим просторима. Захваливши се на благослову епископа Јована и позиву мати Евгеније, др Немања Девић на почетку свог обраћања присетио се значаја овог краја у историји српског народа: „Кад говоримо о темељима обновљене српске државности у 19. веку, важно место на мапи српске историје има управо Вољавча. Знамо за Карађорђев боравак у Страгарима, знамо за седиште Правитељствујушчег совјета управо овде у манастиру Вољавча. Знамо да је један од највећих јунака и Првог и Другог српског устанка био управо Танаско Рајић по рођењу Страгарац. Али знамо да је ово место такође давало не само ратнике већ и људе који су дизали просвету, културу, уметност, не само овог рудничког краја и Шумадије, него и читаве Србије“. Након излагања о стравичном злочину који је задесио мештане Страгара пре 80 година, др Немања Девић замолио је присутне Страгарце, потомке оних који су били сведоци тог злочина и страдања, да и они поделе са присутнима породично памћење и казивање које се преносило усменим путем и да се тако заједнички сачува од заборава оно што се заборавити не сме. Др Немања је такође напоменуо да „упркос вишеструким страдањима, ипак се ми хватамо у коло, ипак и даље појемо да смо деца неба, ипак и даље поје овај храм, ипак је он и данас, и Српска Православна Црква и Епархија шумадијска и манастир Вољавча, то место ван свих земаљских власти и почасти, место где се ми окупљамо, где се сећамо најбољих међу нама и где то сећање преносимо и на нове генерације“. На крају је пожелео да данашње сабрање постане традиционално, „уз молитвени минут, уз молитвено сећање на наше претке, на несвете а свете, ове људе који су сигурно мученици, који су са нама овде и зато лепо поје овај храм данас, јер и њихов глас, тихи, нечујни, пева данас са нама“, те да би било добро да се и наредних година сабирамо и одбранимо од заборава догађаје који сведоче о великим жртвама нашег народа које је он поднео за веру и слободу у месту Страгари.

Предавање др Немање Девића

Након предавања и послужења, присутни народ љубазношћу мати Евгеније имао је прилику да се упозна са историјским знаменитостима које су саставни део манастира Вољавча.

Стеван Илић, ђакон