Чланци поређани по датуму: недеља, 19 април 2009

ВАСКРШЊЕ ОБРАЋАЊЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ О ВАСКРСУ 2009. ГОДИНЕ
Ј О В А Н

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

Image
СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ  И СВОМ  ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ  ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ  ВАМ  И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА  УЗ  СВЕРАДОСНИ  ВАСКРШЊИ  ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС  ВАСКРСЕ!

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО – САБОРНИ ХРАМ КРАГУЈЕВАЦВаскрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: „Данас Христос као синце засја из гроба, данас грану пролеће у душама нашим“. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

УПОКОЈИО СЕ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ДУШАН ДАЧИЋ14. априла 2009. године је у 85. години живота преминуо протојереј-ставрофор Душан Дачић, дугогодишњи професор и ректор Богословије Светог Саве у Београду. Опело проти Душану биће одржано 21. априла 2009. године у 10 часова у цркви Светог Николе на Новом гробљу у Београду. Сахрана ће се обавити истог дана у 15 часова у родном Багрдану.

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ И ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА БОЗМАН ГРОБЉУНајрадоснији хришћански празник Васкрсење Господње свечано је прослављен у храмовима Светога Саве на Аеродрому и Васкрсења Господњег на гробљу Бозман. Светој литургији је предходило Васкршње јутрење у коме је узело учешће велики број верника. Велика је радост била видети како верни народ заједно са својим свештеницима после литије око храма улази из таме (мрака) у осветљену Цркву, што символише победу живота над смрћу. После отпојаног васкршњег канона и хвалитних стихира, као круна Васкрсења, одслужена је Света Литургија на којој је прочитана васкршња посланица и на којој су се причестили скоро сви присутни, потврђујући тако да се грех и смрт као његова последица побеђују само кроз сједињење са Господом кроз Тело и крв Његову.

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИКако то већ годинама уназад бива Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је, уз саслужење десеторице свештеника и три ђакона, Пасхално вечерње у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини.

Ово је била и прилика да верни народ подели са својим Владиком васкршњу радост и да заједно заблагодаре Богу за Његову Крсну Жртву и победу над смрћу. Ту жртву је нарочито и истакао Владика у својој беседи напоменувши знаћај те победе над смрћу и нашу перспективу после тог судбоносног догађаја за човекa.