Веронаука

ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ У ФИНАЛУ ТАКМИЧЕЊА У БЕСЕДНИШТВУ “СЛАВОСЛОВ”У Саборном храму у Смедереву 8. маја 2019. године одржано је финале такмичења у беседништву за ученике средњих школа под називом “Славослов”.

Ове године кроз такмичење је прошло 64 учесника из 19 средњих школа Београда, Земуна, Краљева, Ковина, Смедеревске Паланке и домаћина Смедерева. У финале се пласирало 9 беседника међу којима и три ученика Паланачке гимназије што је својеврстан успех ове школе јер је једина имала три оратора у финалу.

УЧЕНИЦИ VII2 И VII4 РАЗРЕДА ОШ “ХЕРОЈ РАДМИЛА ШИШКОВИЋ” НА АКАТИСТУ ПРЕПОДОБНОЈ МАЈЦИ ПАРАСКЕВИУ васкршњој радости, у среду друге недеље по Пасхи, 8. маја 2019. године, ученици VII2 и VII4 разреда ОШ “Херој Радмила Шишковић” из Смедеревске Паланке у оквиру редовног часа верске наставе посетили су свој парохијски храм посвећен Преподобној мајци Параскеви.

Тамо су учествовали у служењу Акатиста Светитељки којој је овај храм посвећен.

ХОДОЧАШЋЕ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ ИЗ КРАГУЈЕВЦА СВЕТИЊАМА ВАЉЕВСКОГ КРАЈА“Свет је књига, а они који не путују,
читају само једну страницу”.
Свети Августин

На Светлу суботу, дана 4. маја 2019. године, реализовано је духовно путовање ученика Средње стручне школе из Крагујевца светињама, светионицима ваљевског краја. Посећени су манастири: Каона,Ћелије и Лелић, а ученике су предводили вероучитељи Марко Вуксановић и Марком Гаљак.

ЉУБАВ НА ДЕЛУУ дане велике недеље, ученици ОШ “Карађорђе” из Тополе показали су и ове године велику хришћанску љубав фарбањем васкршњих јаја и израдом васкршњих честитки које су потом продавали у центру Тополе заједно са децом са посебним потребама из удружења “Загрљај”. Сав приход од продаје намењен је особама са инвалидитетом.

smederevskapalanka izlet

Ученици средње школе “Жикица Дамњановић” из Смедеревске Паланке су, са својим вероучитељима Марком Грчићем и Мирком Савићем, 18. априла 2019. године кренули на богоугодно путовање са циљем обиласка манастира Ћелије и Лелић. Такође, план овог једнодневног излета из верске наставе био је и обилазак цркве Светог Нектарија Егинског, која се налази у самом центру Ваљева.

“ПУСТИТЕ ДЕЦУ ДА ДОЛАЗЕ К МЕНИ, ЈЕР ТАКВИХ ЈЕ ЦАРСТВО НЕБЕСКО” (Мат. 19,14)Да је највећа радост то што су нам деца у цркви, још једном је потврђено у среду, 17. април 2019. године, када су ученици ОШ “Драгиша Михаиловић” из Малих Пчелица испунили свој парохијски храм и учествовали у Литургији пређеосвећених Дарова коју је служио протојереј - ставрофор Зоран Митровић.

УЧЕНИЦИ ОШ “СВЕТИ САВА” У ЦРНОМ КАЛУ ПРИСУСТВОВАЛИ СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИУ прву недељу свете Четрдесетнице (Великог поста), 17. марта 2019. године, у Недељу Православља, осетила се духовна радост. У Цркви Светог Ђорђа у Црном Калу служена је света Литургија којом је началствовао јереј Александар Ђорђевић.

ПРИЧЕШЋЕ И ПРИРЕДБА УЧЕНИКА ОШ “ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК” ИЗ ОРАШЦАУченици ОШ “Први српски устанак” су прве суботе Великог поста присуствовали светој Литургији у храму Вазнесења Господњег у Орашцу. Том приликом ђаци су приступили светој тајни Причешћа, певали у хору и извели приредбу. Приредба је садржала игроказ о светој Литургији коју су извели ђаци четвртог разреда, а песму о Христовом смирењу казивали су ђаци петог разреда.

ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ПРОСЛАВИ ДАНА КРФСКО – СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВАПоводом обележавања Дана крфско – српског пријатељства пут овог братског острва кренула је светосавска омладина у оквиру пројекта Стопама наших предака под покровитељством Светосавског звонца, часописа за децу и омладину, како би учествовала у прослави јубилеја. Међу успешном, талентованом, светосавским и предањским духом напојеном децом, поготово када је реч о Великом рату, нашли су се и ученици верске наставе Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке са својим вероучитељем. На Крфу су провели од 12. до 16. фебруара.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ ТРИФУНА У БАРАЈЕВСКОЈ СРЕДЊОЈ ШКОЛИ Већ пуну деценију, барајевски средњошколци пољопривредног смера, обележавају своју славу Светог великомученика Трифуна.

Као и ранијих година у школском воћњаку, изнад винограда пререзан је славски колач.

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА У ВЕРОНАУЦИУ складу са савременим захтевима у српском образовању, ученици млађих разреда Основне школе “Херој Радмила Шишковић” су уочи празника Рођења Христовог са својим вероучитељем Милошем Јелићем реализовали пројекат израде божићних честитки.

ПОСЕТА УЧЕНИКА ПРВЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМАЗИЈЕ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУУ склопу припреме за Свето Причешће у току Божићњег поста и празника Светог Николе ученици и колектив Прве крагујевачке гимназије су учествовали у хуманитарној акцији прикупљања прибора, потрошног материјала, књига и других потребних ствари за фунционисање удружења при храму Светог Василија Великог у Маршићу. Идеја за хуманитарну акцију је потекла из кабинета за верску наставу у поменутој школи у оквиру предавања о посту.

МАЛИ ЉУДИ ВЕЛИКОГ СРЦАЂаци Основне школе “Јован Поповић” из Крагујевца и Шумарица нису остали слепи и глуви на несрећу њихових вршњака и свих људи који су страдали у поплавама.

Поучени речима Христовим: "Да не зна левица шта чини десница!" (Мт 6, 3) одмах су почели прикупљати хуманитарну помоћ за угрожене у поплавама. Слушајући на часовима веронауке приче “О Милостивом Самарјанину” и “О лепти једне удовице” свакоме од њих је заиграло срце, а код неког се појавила и суза саосећаја за све страдале људе.

У Царство Божије можемо ући ако будемо као деца. А да децу упознамо можемо најбоље посматрајући њихову игру, јер деца се тако најбоље откривају.

Ево још једне прилике у сверадосним данима Светле седмице и данима који за њом долазе да упознамо нашу децу кроз такмичење средњошколаца са простора шумадијске епархије.

ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМАУспешна сарадња вртића и јагодинских вероучитеља

И ове године као и свих година до сада, од када је веронаука враћена у основно и средње школско образовање, наставља се успешна сарадња предшколских установа града и јагодинских вероучитеља. Та сарадња се огледа у држању припремне наставе веронауке, која је тематски везана за велике празнике које прославља наша света Црква. Сваке године о Божићу, Савиндану и Васкрсу, јагодински вероучитељи у договору са управом и стручном службом јагодинских предшколских установа, обилазе вртиће и са децом свих узраста уз дружење и игру говоре о важности празника и децу упознају са лепотом и истинама наше свете вере.

ЕВО ЈОШ ЈЕДНОГ ДАНА КОЈИ ЈЕ ГОСПОД СТВОРИО, РАДУЈМО СЕ И ВЕСЕЛИМО СЕ ЊЕМУНедеља, 16. 03. 2014. године, био је дан радости за велико шумадијско село Лужнице.

Тога дана, друге недеље Часног поста, Црква је прославила и празновала свете мученике Евтропија, Клеоника и Василиска.

Отац Гојко, парох Лужнички, служио је литургију Светог Василија Великог.

У Литургији су учествовали ученици ОШ “Сретен Младеновић”, као и парохијани из овог и суседних села.

ПОСЕТА КЛИНИЦИ ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ КЛИНИЧОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦУченици верске наставе СМШ “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца, приредили су у недељу, неуобичајен концерт за мале пацијенте Клинике за педијатрију Клиничког центра Крагујевац.

Том приликом су извели композиције прилагођене узрасту и околностима у којима се публика налази. Форма приласка уметника публици и непосредне комункације кроз извођење композиција, била је сигуран пут до осмеха малишана, њихових родитеља и више него љубазног особља Клинке за педијатрију.

ВЕРА - ЗНАЊЕ - ЖИВОТИ ове године у току Великог васкршњег поста почињу такмичења из веронауке за ученике основних и средњих школа.

Шта о школи и игри мисле ево неколико цитата:

- Школа може да буде занимљива, стога немамо оправдања, ако допустимо да она буде досадна.

- Учење кроз игру боље је од учења без игре, јер игра је сасвим озбиљна ствар, а што више такмичара то боље такмичење.

А свако наше образовање и такмичење је по образу Онога Који нас је саздао (створио), па ће верујемо и овај вид образовања кроз игру засигурно потврдити ВЕРА = ЗНАЊЕ = ЖИВОТ. У овом такмичењу ће учествовати ученици из епархије шумадијске, жичке и рашко-призренске. Из епархије шумадијске за ово такмичење је пријављено 55 екипа.

ВЕРА КОЈА ДЕЛА ТВОРИДа вера није само на речима, већ и на делима и да се веронаука у нашим школама не предаје само excatedra потврдили су и ђаци из О.Ш. "Јован Поповић у Крагујевцу и Шумарицама. Деца су заједно са својим вероучитељем Марком Арсенићем у ове дане пред Велики пост сакупила намирнице у хуманитарној акцији за дом "Књегиња Љубица" у Крагујевцу као израз хришћанске љубави и солидарности са својим вршњацима који нажалост изискују ову врсту социјалне помоћи у ово (не)хумано време и у овом 21 веку, веку сваког "просперитета".

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУУ недељу, 16. фебруара, када наша Црква прославља Светог Симеона и Ану, ученици ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” су заједно са својим вероучитељем узели учешћа у Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара Косовског у Белошевцу коју је служио протојереј-ставрофор Милован Антонијевић.

Страна 1 од 6