Веронаука

МАЛИ ЉУДИ ВЕЛИКОГ СРЦАЂаци Основне школе “Јован Поповић” из Крагујевца и Шумарица нису остали слепи и глуви на несрећу њихових вршњака и свих људи који су страдали у поплавама.

Поучени речима Христовим: "Да не зна левица шта чини десница!" (Мт 6, 3) одмах су почели прикупљати хуманитарну помоћ за угрожене у поплавама. Слушајући на часовима веронауке приче “О Милостивом Самарјанину” и “О лепти једне удовице” свакоме од њих је заиграло срце, а код неког се појавила и суза саосећаја за све страдале људе.

У Царство Божије можемо ући ако будемо као деца. А да децу упознамо можемо најбоље посматрајући њихову игру, јер деца се тако најбоље откривају.

Ево још једне прилике у сверадосним данима Светле седмице и данима који за њом долазе да упознамо нашу децу кроз такмичење средњошколаца са простора шумадијске епархије.

ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМАУспешна сарадња вртића и јагодинских вероучитеља

И ове године као и свих година до сада, од када је веронаука враћена у основно и средње школско образовање, наставља се успешна сарадња предшколских установа града и јагодинских вероучитеља. Та сарадња се огледа у држању припремне наставе веронауке, која је тематски везана за велике празнике које прославља наша света Црква. Сваке године о Божићу, Савиндану и Васкрсу, јагодински вероучитељи у договору са управом и стручном службом јагодинских предшколских установа, обилазе вртиће и са децом свих узраста уз дружење и игру говоре о важности празника и децу упознају са лепотом и истинама наше свете вере.

ЕВО ЈОШ ЈЕДНОГ ДАНА КОЈИ ЈЕ ГОСПОД СТВОРИО, РАДУЈМО СЕ И ВЕСЕЛИМО СЕ ЊЕМУНедеља, 16. 03. 2014. године, био је дан радости за велико шумадијско село Лужнице.

Тога дана, друге недеље Часног поста, Црква је прославила и празновала свете мученике Евтропија, Клеоника и Василиска.

Отац Гојко, парох Лужнички, служио је литургију Светог Василија Великог.

У Литургији су учествовали ученици ОШ “Сретен Младеновић”, као и парохијани из овог и суседних села.

ПОСЕТА КЛИНИЦИ ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ КЛИНИЧОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦУченици верске наставе СМШ “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца, приредили су у недељу, неуобичајен концерт за мале пацијенте Клинике за педијатрију Клиничког центра Крагујевац.

Том приликом су извели композиције прилагођене узрасту и околностима у којима се публика налази. Форма приласка уметника публици и непосредне комункације кроз извођење композиција, била је сигуран пут до осмеха малишана, њихових родитеља и више него љубазног особља Клинке за педијатрију.

ВЕРА - ЗНАЊЕ - ЖИВОТИ ове године у току Великог васкршњег поста почињу такмичења из веронауке за ученике основних и средњих школа.

Шта о школи и игри мисле ево неколико цитата:

- Школа може да буде занимљива, стога немамо оправдања, ако допустимо да она буде досадна.

- Учење кроз игру боље је од учења без игре, јер игра је сасвим озбиљна ствар, а што више такмичара то боље такмичење.

А свако наше образовање и такмичење је по образу Онога Који нас је саздао (створио), па ће верујемо и овај вид образовања кроз игру засигурно потврдити ВЕРА = ЗНАЊЕ = ЖИВОТ. У овом такмичењу ће учествовати ученици из епархије шумадијске, жичке и рашко-призренске. Из епархије шумадијске за ово такмичење је пријављено 55 екипа.

ВЕРА КОЈА ДЕЛА ТВОРИДа вера није само на речима, већ и на делима и да се веронаука у нашим школама не предаје само excatedra потврдили су и ђаци из О.Ш. "Јован Поповић у Крагујевцу и Шумарицама. Деца су заједно са својим вероучитељем Марком Арсенићем у ове дане пред Велики пост сакупила намирнице у хуманитарној акцији за дом "Књегиња Љубица" у Крагујевцу као израз хришћанске љубави и солидарности са својим вршњацима који нажалост изискују ову врсту социјалне помоћи у ово (не)хумано време и у овом 21 веку, веку сваког "просперитета".

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУУ недељу, 16. фебруара, када наша Црква прославља Светог Симеона и Ану, ученици ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” су заједно са својим вероучитељем узели учешћа у Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара Косовског у Белошевцу коју је служио протојереј-ставрофор Милован Антонијевић.

ПОСЕТА ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУУ петак, 14. фебруара, када наша Црква прославља Светог мученика Трифуна, ученици нижих разреда ОШ “Милоје Симовић” из Драгобраће су у пратњи својих разредних старешина, директора школе и вероучитеља посетили храм Вазнесења Господњег у Ђуриселу.

Ученици Прве крагујевачке гимназије показали су своја размишљања на теме СМРТ БЛИЖЊЕГ, ТИ, ЗАШТО?, ЗАШТО СМО ТОЛИКО НЕЗАХВАЛНИ? и ЗАШТО ПОНЕКАД ЗАБОРАВЉАМО ДА БУДЕМО ЉУДИ? Тим темама их је заинтересовао њихов вероучитељ Драган Степковић, дипломирани теолог.

ИЗЛОЖБА УЧЕНИЧКИХ РАДОВА У МЛАДЕНОВЦУ ПОВОДОМ 1700 ГОДИНА МИЛАНСКОГ ЕДИКТАС обзиром на то да се налазимо у години у којој славимо 17 векова од доношења знаменитог Миланског едикта, ученици ОШ „Момчило Живојиновић“ из Младеновца су желели да овај јубилеј обележе пригодном изложбом. Ђаци који похађају Верску наставу (њих око 760 од 1. до 8. разреда) предвођени вероучитељима јерејем Иваном Ненадовићем, ђаконом Марком Јефтићем и господином Бојаном Вићовцем, као и наставницом Ликовне културе госпођом Славицом Вишњић изабрали су међу више стотина радова оне најбоље, тј. оне ликовне приказе који на најбољи начин осликавају лик Светог равноапостолног цара Константина Великог и чувени догађај код Милвијског моста.

И УМЕТНОСТ ЛЕЧИ...У понедељак, 23. децембра, у просторијама свечане сале Друге крагујевачке гимназије одржан је хуманитарни концерт под називом „И уметност лечи“. Повод и циљ овог концерта је прикупљање новчаних средстава за лечење нашег суграђанина и брата у Христу, Стефана Јовановића. Учешће у музичким интерпретацијама узели су ученици Друге крагујевачке гимназије и средње музичке школе “Др Милоје Милојевић”.

АКЦИЈА “22. ОКТОБАР”Другу годину за редом, ученици верске наставе Средње музичке школе “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца, са својим вероучитељем Предрагом Обровићем, организују и изводе акцију “22. Октобар”.

Након тужног, за Крагујевац и Шумадију, 21. октобра, долази 22. октобар прожет живом децом, живим осмесима на њиховим лицима и живом врлином од њих испољеном.

Врлински карактер ове акције и присуство младих људи као њеног централног покретача и реализатора, наметнуло је симболично име акције – “22. Октобар”.

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ ПОВОДОМ ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СЛУЖЕЊАЖИВОТ У ЦРКВИ И ЗА ЦРКВУ

Двадесетогодишњица архијерејског служења, десетогодишњица владичанства у Шумадији и четири деценије од рукоположења у чин јеромонаха данашњег Владике шумадијског Господина Јована Младеновића обележена је и прослављена од стране клира и верника Шумадијске епархије објављивањем монументалне књиге-споменице “Такав нам архијереј требаше” у којој се речју и сликом сведочи о његовом животу у Цркви од искушеничких дана до савременог доба.

СЛУШАЈТЕ МАМА И ТАТА, ЖЕЛИМ СЕСТРУ ИЛ` БРАТАУ уторак, 8. октобра 2013. године, Основна школа “Драгиша Луковић Шпанац” у Белошевцу, широм је отворила своја врата родитељима, али и широј друштвеној средини – Цркви и Саветовалишту за брак и породицу. Са циљем да се промовишу позитивне породичне вредности и афирмише љубав, да се подржи и подстакне успешно и одговорно родитељство, Тим за сарадњу са породицом организовао је низ активности. Кроз сваку активност провлачио се главни мото Дечје недеље “Слушајте мама и тата, желим сестру ил`брата.”

ХРИШЋАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗНАЧИ УЗРАСТАЊЕ-ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У АРАНЂЕЛОВЦУЦиљ хришћанског образовања јесте образовање целог човека. Без обзира да ли се ради о малом детету или адолесценту, полазна тачка хришћанског образовања јесте личност којој се мора прићи на одговарајући начин. Овом огромном изазову и задатку, можемо одговорити само ако живимо пуним литургијским животом Цркве. Хришћанско образовање мора бити израз харизме, благодати, Цркве као целине.

ЈАВНИ ЧАС ИЗ ВЕРСКЕ НАСТАВЕ У ОКВИРУ ГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИУ четвртак, 12. септембра 2013. године, у 12 часова, у ОШ “Вук Стефановић Караџић” у Крагујевцу, одржан је јавни час Верске наставе, у оквиру обележавања Госпојинских свечаности. Овај важан догађај био је и непосредан повод да ову школу, по први пут, посети и наш Преосвештени епископ шумадијски господин Јован, што је посебно придонело свеукупној радости, нарочито ученика који слушају Верску наставу и који су свог владику управо тако и дочекали. Часу су присуствовали и протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јереј Зоран Врбашки, јереј Саша Огњановћ и многе друге личности које представљају Министарство просвете, Школску управу, директори и представници основних школа, координатор за верску наставу Драган Степковић, вероучитељ у ОШ “Ђура Јакшић”, Миодраг Крстић са ученицима из поменуте школе, наставници и ученици ОШ “Вук Стефановић Караџић”.

ПРОСЛАВА И КВИЗ ПОСВЕЋЕН 1700 ГОДИНА ОД ОБЈАВЕ МИЛАНСКОГ ЕДИКТА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА ВЕЛИКОГНа дан када се наша Света православна црква молитвено сећа светог цара Константина и његове мајке свете царице Јелене, 3. јуна 2013. године, Основна школа “Радомир Лазић” и храм Светих бесребреника Козме и Дамјана из Азање били су организатори пригодне свечаности поводом прославе 1700 година од доношења Миланског едикта. Том приликом је организован и квиз за ученике основних школа са подручја општине Смедеревска Паланка на тему “1700 година Миланског едикта” о животу и делу светог цара Константина, Миланском едикту и Православној веронауци.

ПРОСЛАВА СВ. ЦАРА КОНСТАНТИНА И ЦАРИЦЕ ЈЕЛЕНЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак, 3. јуна, када наша мајка Црква прославља равноапостолне Светог цара Константина и Свету царицу Јелену и 1700. година „Миланског едикта“, у храму Светих апостола Петра и Павла, ученици 6. и 7. разреда ОШ “17. октобар“ из Јагодине, су учествовали у литургијском прослављању овог великог празника за сву васељенску Цркву.

ТРЕЋЕ ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ ЗА УЧЕНИКЕ МЛАДЕНОВАЧКИХ ОСНОВНИХ ШКОЛАНа инцијативу вероучитеља Ивана Ненадовића, а у договору са Просветним одбором Епархије шумадијске 30. маја 2013. године у организацији младеновачких вероучитеља одржано је треће такмичење из веронауке за ученике основних школа са територије градске општине Младеновац. Такмичење је одржано у просторијама парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Кроз прву фазу прошло је више од 500 ученика из три градске и једне сеоске осмогодишње школе, од којих се у финале пласирало 20 ученика. Основну школу „Момчило Живојиновић“ представљале су две екипе, а ОШ „Свети Сава“, „Коста Ђукић“ и „Живомир Савковић“ из Ковачевца по једна четврочлана екипа.

Страна 1 од 6