Чланци поређани по датуму: среда, 29 мај 2019

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У БРЕСНИЦИУ среду, 29. маја 2019. гoдинe, када Света православна црква слави Преподобног Теодора, Светог свештеномученика Теодора Вршачког и Светог мученика Вукашина (оданије преполовљењa), Његово Преосвештенство епископ Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници, уз саслужење протојереја Саше Антонијевића и ђакона Немање Стојковића.

У листу Blic од 22. маја текуће године, на 10. страни, Жељка Јевтић је објавила текст под насловом “Неистина да се владика Максим покајао: Иринеј бачки фалсификовао саопштење Сабора СПЦ”, чији садржај је дат већ у наслову, уз додатак да је иста наводно преправљање саопштења протумачила као одмазду за ставове епископа Максима у полемици око раскола у Украјини и у Православљу уопште, а саборску дискусију већине архијереја приказала као “мање-више неуку прозивку” од стране “неколицине”.

150 ГОДИНА ЈАГОДИНСКЕ ГИМНАЗИЈЕГимназија “Светозар Марковић” у Јагодини ове године обележава велики јубилеј - 150 година постојања. Ова школа је почела са радом као прва средња школа у граду под називом “Гимназијска реалка” 26. новембра 1869. године.

У склопу обележавања великог јубилеја на централном градском тргу Јагодине – Скверу омладине – 21. маја одржан је Базар гимназијских вредности. Научним и забавним експериментима, квизовима, изложбама, музиком, глумом и страним језицима наставно особље и ученици су посетиоце – ђаке основних школа, грађане и случајне пролазнике - упознали са садржајима 5 смерова школе и представили им креативне секције и ваннаставне активности које се одржавају под кровом ове образовно-васпитне установе.