Чланци поређани по датуму: понедељак, 10 мај 2021

protonamesnik dragan popovicДОБРА СМРТ или ДАВЉЕЊЕ ОМЧОМ ПРОЛАЗНОСТИ, како ју је Митрополит Николаос Хаџиниколау назвао, ЕУТАНАЗИЈА, тема је петог издања емисије БИОЕТИКА.

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГА САВЕ, У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ

Лаж и сјај светскога богатства, и лепоте свега што се види, и велику љубав родитеља си превазишао, и за Владиком Христом си пошао, а он учи о смирењу и сиротовању, и од њега си оче Саво, постом и молитвама, наследио истинско богатство и прави сјај.
(сједален на јутрењу празника Светога Саве)

У навечерје празника спаљивања моштију Светог Саве, свечано славско бденије у храму Светога Саве на Аеродрому, служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

ПРВА ХРАМОВНА СЛАВА У КУСАТКУДана 10. маја 2021. године, када наша света Црква молитвено прославља спомен на догађај спаљивање моштију Светог Саве српског, црквена општина у Кусатку прославила је своју прву храмовну славу.

Храм посвећен Светом Сави и Светом Симеону почео је са градњом благословом блаженопочившег другог Епископа шумадијског Господина др Саве 1998. године, а освећен је 2010. године руком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, чијим благословом је и додељено да храмовна слава буде данашњи дан.

СЛАВА ХРАМА СПАЉИВАЊЕ МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ У БАРАЈЕВУУ понедељак, 10. маја 2021. године у служена је света Литургија у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом храмовне славе.

Литургију је служио протојереј стеврофор Драгиша Топавловић уз саслужење свештеника Игора Обрадовића, Милорада Михаиловића, Драка Павловића, Жељка Јовановића и ђакона Зорана Станковића.

Спаљивање моштију Светог Саве

Пошто свето тело Светог Саве би пренето из Трнова из Бугарске у Србију, оно би сахрањено у манастиру Милешеви, задужбини краља Владислава (1234-1243 г.), синовца Светога Саве.

У време турске тираније народ српски скупљаше се код моштију свога Светитеља, да траже утехе и лека. Преко три и по века почивале су у манастиру Милешеву свете мошти Светога Саве, и биле за Србе непресушни извор сваког племенитог надахнућа, сваког еванђелског прегнућа, сваке еванђелске ревности, еванђелске вере, љубави, наде, утехе, радости, окрепљења. Ако је српској души био потребан лек од ма какве бољке, налазила га је у чудотворним моштима свог највећег светитеља и свебрижног утешитеља.