БЕСЕДА Г. ЈОВАНА – ДОЧЕК ЧУДОТВОРНЕ КОПИЈЕ ИКОНЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

Image (8. октобар 2009. године)

У име Оца, Сина и Светога Духа, помаже вам Бог, драга браћо и сестре!

Ево, Богу хвала, за кратко време Цркви Божијој у Шумадији дођоше две копије чудотворних икона Мајке Божије. И не дођоше оне са обичног места него дођоше из свете земље, Свете Горе која се назива баштом Пресвете Богородице.

Пре неколико месеци дође нам икона Мајке Божије Тројеручице у манастир Каленић. А сада нас благосиља овде, у овом Саборном храму, Чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице. Дође да нас нахрани млеком којим је хранила Сина свога и Господа нашега. Има ли шта лепше него што нас је до сада Мајка Божија Тројеручица из Каленића грлила и сабирала у наручје Сина свога и у крило њено. А ево, сада је она дошла овде, у овај Саборни храм да нас млеком својим задоји како би са том њеном светом храном и светим млеком попунили сву нашу духовну празнину. Њено млеко јесте њена наука о Сину свом и Богу нашем. Има ли ишта лепше од тога него да се хранимо са њених светих груди и да се нађемо у загрљају Царице небеске и да нас она храни, руководи, штити, да нас она васпитава како је она васпитавала Сина свога и Господа нашега Исуса Христа?!

Дође нам, браћо и сестре, ова икона да нас благослови, посвети, сложи и обожи. Дође нам ова икона из Светосавске карејске испоснице. А пред њом је наш учитељ и просветитељ Свети Сава клечао и молио се и сузе лио за род српски. А ово нам све говори да је ова икона Млекопитатљница омолитвена молитвама Светога Саве. Па шта хоћемо више? Шта нам још треба? Ништа, до вере у Бога, до љубави у Богу и љубави према Богу и према људима, до смирења, до подвига и труда.

Ова икона Мелкопитатељница од данас ће благосиљати и благотворним млеком хранити из овог епископског седишта верни народ овога града и све оне који у побожности буду долазили и молили се пред овом Чудотворном иконом. Кажем Чудотворна, браћо и сестре! Јесте, она и сада чудотвори! Чудотвориће и на мени и на теби колико буде вере у теби и мени. Чудотвориће она и избављаће она свакога онога, који се, само у смирењу и послушности Цркви својој, буде молио пред њом.

Ово је заиста велики благослов за Епархију шумадијску, за град Крагујевац и шире. Ако само почнемо да размишљамо да је Богородица мост којим је Бог сишао на земљу и да тим истим мостом ми идемо на небо, па ће нас то побудити на оно што она од нас тражи. А она тражи да се молимо, и њој и Сину њеном и Богу нашему. Тако је Бог хтео, да из љубави преко Пресвете Богородице са нама сроди, да се од ње роди и онда да нас са собом сроди и ороди. То је највећа Тајна наше вере. И Пресвета Богородица је служитељка те велике Тајне. Да, она је служитељка те велике Тајне. И зато знајте, када јој се молимо и када јој прилазимо, да служимо тој великој светој Тајни. Зато је она тако поштована, зато јој се толико молимо и зато она може тако много да нам учини од Сина свог који је и Син Божији.

Зато, приђите овој икони, изнесите јој све своје муке и невоље, своје радости и своје туге. Дођите, молите јој се, певајте јој, излите јој своју душу! И она ће нас, као Мајка милостивога Бога, која нас је са Богом сродила и ородила, послушати, услишити нас и помоћи нам. Кад и како, она зна и Син њен Божански и Богочовечански.

Добро нам дошла Мајко Мелкопитатељнице! Утврди нас, разговори нас, укрепи нас, умудри нас да издржимо и будемо до краја сведоци и поборници васкрсења Сина твога и Бога нашега. Нека је срећан и блакословен долазак Мајке Божије Богородице Млекопитатељнице у ово епископско седиште у Крагујевцу. И опет понављам, дођимо и молимо јој се да буде са нама Мајка Млекопитатељница док поново Христос не дође да нас узме себи. Хвала вам свима који сте дошли да се поклоните Мајци Божијој. Знајте, браћо и сестре и децо духовна, орадостиће вас ова икона! Понесите благослов од ње у домове ваше. Кад осетите невољу, муку, али и кад осетите радост, када треба да заблагодарите. Не само када сте тужни и невољни, него и када сте радосни, дођите, биће она овде и пружиће вам руку исцељења.

Хвала вам свима, посебно хвала учитељима који су довели децу. Децо, пуна су уста мајке. И нигде децо, ни у чијем крилу, није тако топло, као у крилу мајке. А Мајка Богородица, то је Мајка свих нас.

Хоћу да од срца заблагодарим онима који су дали много од себе да ову икону Чудотворне иконе Млекопитатељнице имамо овде са нама. Ни сам о припремама за њен долазак нисам много знао. Изгледа да је идеја пошла од игуманије каленићке. И њеном позиву придружили су се Бранислав, Слободан, Раде, Миломир, Десимир, Драгана и њихове породице. Хвала вам од срца, а мене сте задужили, да када се молим пред њом да се молим и за вас, да се молим за моје свештенство, моје монаштво и за све вас благочестиви народе српски. Бог и Мајка Божија нека вас благослови!