Чланци поређани по датуму: четвртак, 02 јун 2022

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА НА КРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СТРИЖИЛУ

На Спасовдан 02. јуна 2022. године, Епископ шумадијски је благоизволео да освети Крстове који ће бити постављени на обновљени храм посвећен Вазнесењу Господа и Спаса нешега Исуса Христа у селу Стрижилу.

Владики Јовану су саслуживали Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, протојереј Веселин Селенић парох брзански, презвитери Александар Ђорђевић парох други баточински и Јован Кушић парох багрдански.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ РУДОВЦИ

У четвртак 2. јуна 2022. године, када наша Црква прославља празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у селу Рудовци, у колубарско-посавском намесништву, у храму посвећеном овом Господњем празнику.

Епископу су саслуживали архимандрит Доситеј (Радивојевић) Хиландарац, протојереј-ставрофор Мирко Тешић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Милан Матић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

СПАСОВДАН - ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕКад ластама понестане хране и кад се студ приближи, оне се онда крећу у топле пределе, у пределе обилне сунцем и храном. Напред лети једна ласта просецајући ваздух и отварајући пут, а њој следи остало јато.

Кад нестане хране за душу нашу у овом материјалном свету, и кад се приближи студ смрти - о, има ли каква ластавица, која ће нас повести у топлији предео, где је обиље топлоте и хране духовне? Има ли таквог предела? Има ли, има ли, такве ластавице?

Изван круга хришћанске цркве нико вам на ово питање не зна дати никакав поуздан одговор. Једино црква зна, и то зна поуздано. Она је видела тај рајски предео, за којим душа наша чезне у мразном сумраку овог битисања на земљи. Она је видела и ту благословену Ластавицу, која је прва узлетела у тај жељени предео, просецајући Својим моћним крилима тамну и тешку атмосферу између земље и неба, и отварајући пут јату за Собом. Осим тога црква на земљи зна вам казати и за безбројна јата ласта, која су следовала оној првој Ластавици и одлетела за њом у земљу благу, обилну сваким добром, у земљу вечног пролећа.