НОВИ ИНТЕРНЕТ ФОРУМ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Г. Јована покренут је интернет-форум на веб страни www.svetijakov.org која постоји већ дуже време, а уређује је парох дубочки јереј Иван Цветковић.

Форумом администрира парох 4. лаповске парохије јереј Горан Живковић који има дуже искуство у овој врсти комуникације, а у модерацији ће учествовати и више свештеника и студената теологије.

Форум носи назив Живе речи утехе, а налази се на адреси www.svetijakov.org/forum . Намера уредништва је била да се направи једно виртуелно чвориште које ће се, по узору на познату реченицу св. Павла који каже да је свима био све ни би ли кога спасао(1 Кор 9, 22), разликовати од осталих по томе што ће бити отворено за многе изазове 21. века дајући православни одговор на исте. Самим тим ће бити потпуно отворен за ону већину нашег народа која има приступ овом посећеном медију, и за коју можемо рећи да је колико маловерна, толико жељна живога Бога.

Творци форума су се потрудили да креирају подфоруме који су везани за догађаје унутар СПЦ, али и осталих помесних цркава, па и неправославних хришћанских верских заједница. Ту су и подфоруми који су везани за световну уметност-филмску, музичку и ликовну, литературу, као и за разне друштвене, природне науке, али и актуелности из друштва.

У свему овоме, модерација ће се трудити да оствари преко потребни баланс између световних и теолошких тема, а на духовну корист посетилаца форума. У плану су и разговори уживо са свештеницима путем познатог програма скајп, као и онлајн интервјуи са монасима и православно оријентисаним интелектуалцима. Форум је одмах у почетку свог постојања изазвао широко интересовање корисника интернета.

Колико ће уредништво форума успети у својој мисионарскоj намери показаће време.

 

Јереј Горан Живковић