Одштампајте ову страницу

ХРАМ ЖИВОНОСНОГ ИСТОЧНИКА У ДРЕНОВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ

ХРАМ ЖИВОНОСНОГ ИСТОЧНИКА У ДРЕНОВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ Још једна од светиња која се гради у Шумадијској епархији јесте храм Живоносног источника у селу Дреновцу код Крагујевца. Ове године верници овог питомог и топлог шумадијског села дочекали су да по први пут од како је почела градња ове прелепе Цркве, своју храмовну славу прославе на највеличанственији начин, Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован.

Мноштво народа дошло је да дочека свог Архијереја узносећи молитве Пресветој Богородици која се у богослужењу и назива Живоносни источник, по извору недалеко од Цариграда који је носио ово име. Честитајући храмовну славу Владика Јован је позвао да живимо животом у Цркви. Христос нам је дао Цркву да се у њој сабирамо и да се кроз њу спасавамо. Живот у Цркви јесте живот у заједници. Да би та заједница опстала, она мора почивати на љубави, рекао је Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Дреновцу

Своје честитке Владика Јован пренео је и на домаћине колачаре Душана Спасојевића и Драгана Симовића из Дреновца, који су за све присутне заједно са својим вредним парохом и добрим пастиром оцем Митром Ђурићем, припремили заједничку трпезу љубави.

ИСТОЧНИ ПЕТАК, СВЕТЛИ ПЕТАК (грч: Παρασκευή Διακαινησίμου), петак Светле седмице, који се још зове и Извор излечења, јер тога дана верни одлазе на оближњи извор и умивају се ради излечења од многих болести. Тај дан је дан посвећен прослављању Пресвете Богородице, која је на тај дан у богослужењу назива Живоносни источник (грч: Ζωοδόχος Πηγή).

Историјат

Успостављање овог празника десило се у храму поред једног извора недалеко од Цариграда, који се звао "Живоносни источник". Тај храм је подигао цар Лав Велики (V век). По предању, једном приликом, још док није постао цар Византије, у шуми је наишао на слепог човека, одвео га до извора где га је напојио и умио, након чега је слепац прогледао. Када је постао цар, на месту где се то чудо десило, подигао је храм, у знак захвалности Пресветој Богородици. Народ је почео да пристиже са свих страна, тражећи и налазећи лека за многе болести. Међу њима је био и потоњи цар Јустинијан (VI век), који, излечивши се и сам на том извору, обнавља и проширује храм, који се после земљотреса срушио. Цар Василије I Македонац (IX век) и његов син Лав VI Мудри (IX-X век) поново обнaвљају овај храм и извор, који је даривао мноштво исцељења, укључујући и грчку аристократију, чему синаксар посвећује посебну пажњу. У њему се описују многа исцељења, па чак и васкрсење једног мртваца.

Ту су се исцељивали од водене болести, сушице, беснила, рака, грознице и температуре, неплодности, скорбута, тумора, душевних болести, болести очију и још многих других. Историјат ове светиње и повест данашњег празника записао је Никифор Калист у XIV веку.

На икони празника се слика Мајка Божија са Богомладенцем, изнад извора, којем прилазе слепи, богаљи, цареви и свештеници. Код Грка, од 16. века и код Руса, извори (источник) при манастирима или близу њих, посвећивани су овом празнику. Свети Серафим Саровски се често молио пред овом Богородичном иконом. Сваке године Руски Патријарх на Источни петак служи у Сергијевом Посаду крај Москве, после Литургије и молебана Богородици, обави мало освећење воде.

Народни обичаји

Обичај је да се зором излази на најближи извор или водицу, где се умива, пије вода, бере цвеће, весели и враћа се кући тек увече. Данашњи празник, као славу, прослављале су понегде механџије. У Поповом пољу жене на тај дан не раде теже послове. На овај дан се у селима око Ниша и Пирота боје јаја као и за Васкрс, само што су намењена упокојенима, јер се тада спремају за Побусани понедељак. Понегде се овај праник прославља и као сеоска слава, када је обичај да се коље јагње.

Преузето са сајта www.pravoslavlje.net