Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУПрви Архиепископ и Просветитељ српски Свети Сава је свечано прослављен у Лапову. Светом Литургијом коју су служили протојереји лаповског храма Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића започето је саборовање. Након Светог причешћа свештенства ђакон Дејан Шишковић је прочитао светосавску посланицу Епископа шумадијског Г. Јована која је упућена свештенству, монаштву и верујућем народу наше, шумадијске Епархије.

У посланици је наглашена чињеница да је Свети Сава утемељио себе на Личности Богочовека Христа, и као такав, Христолики наш Светитељ, са светошћу као мером људског достојанства постао за српски народ историјско опредељење. Док смо ишли за Светим Савом, док смо ходили његовим путем, а то је пут Христов, онда смо добро знали куда идемо и одакле крећемо и где треба да стигнемо, и ништа нас у историји није могло збунити нити престрашити. Свети Сава је највећи део свога живота посветио деци, настојећи да од њих направи најбољу децу Божију и најбоље грађане наше Отаџбине.

Након резања славског колача и одслужене Свете Литургије ученици су са љубављу рецитовали песме посвећене Светом Сави, да би на крају сви били награђени пакетићима чији су дародавци били скупштина општине Лапово и трговац Жика Лазић.

Ученици и наставници су после литургијског сабрања прешли у просторије основне и средње школе у којима су одржане свечане академије посвећене првом српском Архиепископу.

По завршетку академије свештеници лаповског храма су пререзали славске колаче. Пригодну беседу у основној школи одржао је протојереј Србољуб Марковић који је између осталог нагласио значај Светога Саве за српску цркву и српску просвету. На крају је колачар, наставник физичког васпитања Зоран Јончић поздравио госте захваливши се свима и позвавши их на трпезу љубави. У средњој школи је славски колач заједно са професорима и ученицима пререзао протојереј Видоје Рајић, пожелевши срећан празник са жељом да светосавска просвета буде пут који ученике води ка живоме Богу,извору сваке науке и мудрости.

ђакон Дејан Шишковић