ОСВЕЋЕН НОВИ ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКО МУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА

Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован је у 23. недељу по Педесетници (04. новембра), уз саслуживање свештенства колубарско-посавског намесништва и уз присуство великог броја верних, осветио новоподигнути храм, или како је он то рекао нови дом Божији, у селу Дрену надомак Лазаревца, посвећен светом великомученику Георгију и након тога одслужио свету архијерејску Литургију. Благословом његовог преосвештенства епископа Јована, изградња храма је започета 2002. године, већ наредне године је извршено освећење темеља, а 2006. и освећење звона и крстова, да би овог лета Господњег богоугодно дело било коначно довршено. Треба посебно истаћи труд и љубав према својој Цркви и овој новосијајућој светињи, монаха српског и светогорског Рафаила, дете дрењанско, који је даровао земљу на којој је храм подигнут и прикупљао значајна материјална средства за његов довршетак, као и несебично залагање и давање тамошњег председника грађевинског одбора, доктора Ивка Марића, али и свих мештана који су у овом, нимало лаком, подухвату на разне начине и по својој моћи учествовали.

 

Преосвећени владика је полажући у срце часне трпезе, током чина освећења цркве, мошти самог патрона новога храма, светог великомученика Георгија, а поред њега и мошти св. муч. Харалампија, св. архиђакона Стефана и св. Уроша цара српског, донео тамошњим верницима посебан благослов и благодат.

У веома надахнутој беседи владика је говорио, да је овим чином и молитвеним сабрањем освећено и оваплоћено ново парче неба на земљи, дом Божији или како народ то правилно каже Црква Божија. Црква која је пре свега живи организам тела Христовог чији смо ми удови, Црква која јесте изнад свега заједница свештенства и свих крштених возглављена у епископу као икони Христовој. То је заједница живога Бога са живим људима који Цркву слушају а не нападају, рекао је преосвећени. Говорио је о храму као предворју самога раја, а о светој Литургији као предукусу царства Божијег, које ће у другом Христовом доласку бити у пуноћи остварено, а које јесте смисао нашег живота. Радост тога ћемо осетити једино у светотројичном начину живљења, које подразумева љубав, непрекидно узајамно даривање и послушање, изражено речима '' Оче нека буде воља Твоја''. Владика је посебно истакао труд ове генерације, која је за разлику од предходне фабрикоградитељске, одлучила пре свега да себи сагради Цркву, која не сме бити пуста, већ стално украшавана не само сликаним, већ живим иконама Христовим, нама самима, нашим молитвама, нашим сузама покајања, нашим врлинама, нашим активним учествовањима у светој евхаристији, односно заједничарењима са самим Богом у светој тајни причешћа. ''Будимо са Богом , да би осетили радост постојања човека'', рекао је преосвећени владика завршавајући своју беседу.

Посебно треба истаћи да се у светој Литургији причестио велики број деце и парохијана, што сведочи о постојању све интензивнијег, правилинијег и квалитетнијег учествовања у црквеном животу, све већег броја чланова локалне парохијске заједнице.

Након литургијског сабрања епископ Јован је са својим свештенством и верницима учествовао у трпези љубави коју су са својим парохијанима припремили њихови пастири и први домаћини овог духовног празника, протојереј ставрофор Митар Топаловић и протојереј Недељко Кусмук. Овом приликом владика је све заслужне наградио својом архијерејском граматом признања.

јереј Жељко Ивковић