Одштампајте ову страницу

МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА ВЛАДИКУ ВАЛЕРИЈАНА

епископ Валеријан КрагујевацНа дан Светих мученика Евлампија и Евамплије, 23. октобра 2007. године навршила се тридесет једна година од упокојења блажене успомене првог епископа шумадијског Господина Велеријана.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење десет свештеника и два ђакона. Од  десет свештеника који су служили, Епископ Валеријан је рукоположио њих осморицу.

После Заамовне молитве одслужен је парастос епископу Валеријану. У беседи над гробом блаженопочившег епископа Валеријана, епископ шумадијски Господин Јован је истакао заслуге и доприносе епископа Валеријана шумадијској епархији, нагласивши тешко време у којем је блаженопочивши епископ живео и архипастирствовао, време са пуно тешкоћа, изазова, и искушења, које је слично овом данашњем, када се са свих страна напада Црква Божија, али на један други и перфиднији начин, под видом одбране православља.