АКАДЕМИК ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ НА ПРЕДАВАЊУ У САБОРНОЈ ЦРКВИ

АКАДЕМИК ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ НА ПРЕДАВАЊУ У САБОРНОЈ ЦРКВИЧОВЕК ЈЕ ПУТНИК ДО НЕБА

„Човек је стално на путу. Он је пролазник на планети Земљи“, написао је у књизи „Приближавање Богу“, академик проф. др Владета Јеротића. А сада је тема путовања, али као усавршавања човека – путника, била предмет посебног предавања одржаног у понедељак, 5. новембра, у Духовном центру Саборне цркве у Крагујевцу „Свети Новомученици крагујевачки“, које је управо тако и било насловљено „Човек путник, О усавршавању“.

- Знамо одавно шта човек све собом представља, од обрађивача земље - homo fabera, разумног човека - homo sapiensа до човека вере homo religiosusа човека игре homo ludensа човека који ствара homo creatora и не на последњем месту човека путника homo viatorа. То су све архетипови свих људи на земљи. Све поменуте одлуке могуће и да су усађене у дубине његовог несвесног можда чак и његове мождане супстанце. Неурофизиологија је јако занимљива. На њему је да ли ће развијати ове одлике и докле, започео је своје предавање овај познати српски лекар, психијатар, професор и књижевник.

- Човек је путник до неба. Шта то значи? Он путује од живота до новог живота, преко смрти. И кад људи нису религиозни прихватају да су путници. Свако треба да буде путник у својој професији. Зар може лекар да стане кад заврши студије? Он треба даље да се усавршава. И не само лекар, него свако у сваком занимању. Никада не треба да дозволите да станете. Имате Вукову пословицу: „Добар поп учи се до краја живота.“. А непрекидно понављам и стару јеврејску изреку: „Ако не постанемо бољи, постаћемо гори“.

У наставку предавања, пред иначе, препуном салом Епархијског центра Шумадијске епархије, професор др Владета Јеротић је истакао да смо ми путници и зато што се налазимо на путу да постанемо хришћани. Тај пут, за њега као православца води кроз Господа Исуса Христа који је за себе рекао „Ја сам Пут, Истина и Живот“. Подсетио нас је и да смо данас овакви, сутра онакви, и да су чак и светитељи страховали да ли ће их Божја милост једном напустити, па је због тога људско путовање односно усавршавање сталан лични труд, али и брига о себи.

Свако поменуто својство човека, па и то да буде човек путник, нагласио је проф. Јеротић дато нам је само као клица, као заметак, као могућност усавршавања како свог природног тако и духовног бића. То је оно што повезује ове две приче. Свако живо биће је уперено ка усавршавању и то нам доказује чак и животињски свет.

Наравно и ово предавање је као и сва предавања академика Владете Јеротића било богато причама и о другим темама јер је проф. Јеротић велики познавалац човека као и света који га окружује, а потом и познавалац Бога. За себе каже да никада није било да није био верник и да је благодат Божја што је одрастао у породици која га је окренула ка вери а не ка политици. Вече је као и увек завршено питањима из публике, после пуна два сата духовних разговора.

Гордана Јоцић, уредница радиа „Златоусти“