Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ петак, 29. марта 2013. године, у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је пређеосвећену литургију. Епископа је дочекао велики број народа и деце, а саслуживали су му: јеромонах Онуфрије (Вранић) духовник манастира Драче и протојереји-ставрофори Видо Милић и Љубиша Смиљковић и јереј Иван Иванковић. Пре литургије отац Онуфрије исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

Владика је у својој беседи говорио о молитви, посту и љубави. Живети, а не молити се – удаљавамо се од Бога. Пример праве молитве имамо у јеванђељској причи о митару и фарисеју. Фарисеј се хвалио јер је испуњавао пропис, а митар се покајнички молио да му Бог буде милостив. Бог је услишио митара јер је био искрен. И ми смо позвани у ове дане поста да размишљамо покајнички као јеванђелски митар. Хришћанин не сме да буде фарисеј и лицемер јер Бог је срцезналац и која нам је онда корист. Врло је опасно када човек говори о Богу а не живи по Богу. Боље би му било да заћути. Ваља нам изаћи пред лице Божије, али нам ништа нам неће вредети ако немамо смирења, истакао је Епископ шумадијски.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након литургије, одржан је састанак Владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат јереја Игора Обрадовића на тему „Служба празника“. Отац Игор је истакао значај празника, пре свега хришћанских, за живот човека у Цркви кроз литургију. Све нас у Цркви кроз празник и литургију повезује са Царством Небеским.

свештеник Владимир Димић