Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКОГ НАМЕСНИШТВА У ШОПИЋУ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКОГ НАМЕСНИШТВА У ШОПИЋУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован је у среду друге недеље Часног поста, тачније 12. марта 2014. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије, у храму Светог архангела Гаврила, у месту Шопић, надомак Лазаревца. Непосредно пред свету Литургију свештенство овог намесништва исповедио је игуман манастира Саринац, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану.

Литургијском сабрању присуствовао је велики број верних, а нарочито деце. Већина њих се причестила, што сведочи о правилном разумевању и учествовању верника у Светој Литургији. Надахнутом проповеди о смислу и суштини поста, Преосвећени је окупљене подсетио на значај нашег активног учествовања у светој Литургији пре свега кроз свету тајну Причешћа. Божија је милост велика и зато се не смемо о Бога огрешити, већ се за сусрет са њим кроз Свето Причешће морамо припремити. То чинимо када имамо осећаја за другог човека, када га не осуђујемо, већ испитујемо и осуђујемо сами себе. Само на овакав начин причешћујући се, ми се сусрећемо са Господом а наше срце постаје Престо Господњи. Господ, уосталом, од нас не тражи жртве, већ смирено и скрушено срце.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након свете Литургије, парох великоцљенски, јереј Александар Глишић, прочитао је свој реферат на тему Непрестана борба за боголикост, после чега је отпочела квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено, а у којој су активно учествовали сви присутни. Труд оца Александра Глишића, као и сам ток дискутовања, похваљен је од Архијереја. Све похвале али и примедбе и сугестије изречене су у братској љубави, са циљем да рад буде још бољи и садржајнији. Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је трпезом љубави коју је припремило свештенство Колубарско-посавског намесништва, предвођено домаћинима, паросима шопићанским, протојерејем Мирком Тешићем и протонамесником Гораном Радовановићем.