САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом потпуно неистинитих, злонамерних и тенденциозних навода објављених у таблоиду “Ало”, а усмерених против Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, ми, архијерејски намесници у Шумадијској епархији, уз свој потпис и у име свог свештенства, обавештавамо верни народ наше Епархије и све заинтересоване да свештеници Епархије шумадијске никада нису потписивали било какву петицију против свог духовног оца и Архијереја Цркве Божије у Шумадији, нити да је Епископ шумадијски Господин Јован против свог свештенства и монаштва икада предузимао мере који би били у супротности са канонским предњем Цркве и законима Републике Србије.

Свеукупно стање у Шумадијској епархији разматрано је на редовној годишњој седници Епархијског савета 13. фебруара 2017. године и том приликом су сви видови црквеног живота у Епархији оцењени највишом оценом, уз закључак да је на свим пољима постигнут значајан напредак. Патријаршијски Управни одбор Српске православне Цркве је потврдио да је материјално-финансијско пословање Епархије шумадијске исправно и стабилно.

Епископ шумадијски Господин Јован је током прошле године одслужио 339 Светих Литургија на којима је кроз проповеди поучавао свештенство, монаштво и верни народ спасоносном смислу хришћанског живота и значају празника које смо прослављали. Учешће верника, посебно младих и деце, у Светим Литургијама је из године у годину све бројније. У свим већим местима Епархије редовно се одржавају теолошка предавања, хуманитарне и харитативне акције, као и друге активности својствене црквеном предању.

Свештенство и монаштво редовно учествује, уз завидну заинтересованост, на стручним семинарима и предавањима. О пензионисаним свештеницима, удовим попадијама и свим потребитима Епархија шумадијска, кроз наменске фондове, ефикасно брине обезбеђујући свима одговарајуће принадлежности. У свим црквеним општинама и манастирима, у којима је започета изградња нових цркава, парохијских домова, конака, црквених сала, звоника, већина тих грађевина је окончана. И даље се планирају и започињу радови на новим црквеним објектима.

Наш Епископ је у свим местима које је посетио врло топло и са љубављу дочекиван, и од свештенства и од народа. Нико и никада Владику Јована није повезивао са карактеристикама које се наводе у поменутом таблоиду, изузев „анонимних потписника“ непостојеће петиције. Дисциплина свештенства и монаштва је задовољавајућа, најчешће и примерна.

Свештеници, монаси и монахиње Епископа шумадијског Господина Јована доживљавају као свог духовног родитеља. Ако и има текућих потешкоћа, којих неће бити само у Царству Божијем, оне на било који начин не доводе у питање редовно стање у Шумадијској епархији које је установљено благочестивим животом хришћана кроз векове – на жалост „анонимних потписника“ непостојеће петиције, односно наручилаца срамног текста у такозваним новинама „Ало“.

  • Професор др Зоран Крстић, архијерејски заменик Епископа шумадијског, редовни професор Универзитета у Београду, с. р.
  • Миладин Михаиловић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник опленачки и вршилац дужности архијерејског намесника рачанског, с. р.
  • Саво Арсенијевић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник лепенички и вршилац дужности архијерејског намесника левачког, с. р.
  • Велибор Ранђић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник јасенички, с. р.
  • Мића Ћирковић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник орашачки, с. р.
  • Љубиша Смиљковић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник космајски, с. р.
  • Златко Димитријевић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник колубарско-посавски, с. р.
  • Видо Милић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник бељанички, с. р.
  • Мр Рајко Стефановић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник крагујевачки, с. р.
  • Небојша Младеновић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник белички, с. р.
  • Жељко Ивковић, протојереј ставрофор, архијерејски намесник младеновачки, с. р.