ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У МАРШИЋУ

ImageУ Недељу Мироносица ове године у шумадијском селу Маршић које се налази недалеко од Крагујевца, Епископ шумадијски Јован уз саслужење епископа жичког Хризостома осветио је нови храм посвећен Св. Василију Великом.

Са градњом се почело пре неколико година и за то време храм је у потпуности завршен и живописан. У импресивној атмосфери, у чину освећења, учествовало је тридесетак свештеника и ђакона, међу којима и архимандрити и игумани манастира Жича, Бошњана, Јошанице, Денковца и Саринца. Том приликом Епископ Јован положио је у часну трпезу делић моштију св. мученика Кнеза Лазара истакавши да ће од сада поред Св.Василија Великог и он молитвено заступати верни народ овог краја.

Након освећења служена је у порти препуној верника, Св. Архијерејска Литургија. Ово сведочи да су маршићанци зидајући храм изграђивали и себе као истинске хришћане, да је он постао део њих у шта смо се сви уверили посматрајући са каквом усрдношћу учествују прислужујући на Св. Литургији. Ово је у беседи нагласио и Владика Јован и додао:“ у једној цриквеној песми се каже да је из „гроба Господњег засијало пролеће“, можемо то и ми, заиста, пуна срца и пуне душе, да кажемо да је и нама овде у Мршићу засијало пролеће, тиме што смо данас овде осветили овај храм који је посвећен светом Василију Великом, у коме као што сам рекао положили смо мошти св. мученика косовског Лазара. То је пролеће за овај народ за Цркву Божију...“.

Маршић - Освећење цркве  

Између осталог владика се захвалио и драгом госту епископу Хризостому речима: „Ову радост о којој говорим браћо и сестре, њу је увеличао Његово преосвештенство епископ жички Г. Хризостом, који је данас у име свих нас принео бескрвну жртву Господу и Богу и Спасу нашем. Од срца владико драги хвала Вам што сте дошли данас да са нама поделите ову молитвену радост, да са нама овде се помолите Богу, да Бог који све види, све зна који, који је свуда присутан, да нам помогне да будемо оно што треба да будемо, браћо и сестре, да будемо хришћани, да будемо православци“.

Поред тога бираним речима захвалио свима који су, макар и у најмањем, помогли изградњу ове светиње, а заслужније одликовао Архијерејском граматом признања. Нарочито је истакао изузетно залагање пароха маршићанског о. Бојана Димитријевића, који се све ово време несебично давао зарад лепоте Цркве Божије због чега га је Владика одликовао достојанствомпротонамесника. Након литургије припремљена је трпеза љубави на којој је било места и послужења за немали број оних који су присуствовали овој духовној радости.
 
 
{gallery}Galerije/Vesti/Maj2008/marsic{/gallery}