×

Обавештење

The was a problem converting the source image.

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerije/Vesti/Maj2008/marsic

Одштампајте ову страницу

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈЕ

Manastir Celije rukopolozenjeДоласком епископа Јована на катедру шумадијских епископа, у овој епархији је започела велика обнова црквено-литургијског живота. Владика је са огромном енергијом, у сарадњи са свештенством и монаштвом епархије приступио изградњи бића Цркве онакве каква она по своме бићу и јесте - динамична, свима приступачна и увек млада и савремена те стога испуњена радошћу вечног Живота.

Као што историја сведочи, обнова литургијског живота резултирала је и обновом монашког живота. Истински монаштво се обнавља само тамо где се живи црквено-литургијски, јер је жеља за подвигом увек инспирисана жељом за непрестаном евхаристијом - благодарењем Богу на дару вечног живота. Монаштво које није инспирисано евхаристијом, често може да се претвори у далеко-источњачко медитирање или неразумно зилотствовање.

У последњих шест година у епрхији шумадијској обновљени су и подмлађени стари манастири: Свети Лука, Денковац, Саринац, Прерадовац, а основано је неколико нових.

Најмлађи међу новооснованим је манастир Светог Георгија у Ћелијама код Лазаревца. Налази се на шездесетак километара од Београда идући Ибарском магистралом ка Чачку. Усмено предање сведочи да је постојао још у 14. веку, када су због лековите воде која се налази у њему ратници са Косова долазили на лечење тела на извор, а на лечење душе код мудрих калуђера који су у њему живели.

Манастир је у време Турака опоустео и полако пао у заборав. Тако је било све до 1924. године, када су мештани села Ћелија одлучили да црквицу обнове и у њој сахране кости ратника из једне од највећих битака из наше историје, Колубарске битке, која се одиграла на брду изнад манастира.

После Другог светског рата црквица и костурница поново су пале у заборав. Служило се ретко, али вера у васкрсење није нестајала.

У периоду од 2004. до 2006. године свештеник Војислав Одавић, који опслужује парохију на чијем је терену манастир, уз несебичну помоћ највише РЕИК Колубара и тадашњег директора господина Драгана Томића, те општина Лазаревац и Лајковац, успео је да обнови храм и подигне нови конак у који би могло да се насели монашко братство. Црква је освећена 29. јула 2006. године од стране епископа, шумадијског Јована и жичког Хризостома. За привременог старешину тада је постављен је архимандрит Алексеј (Богићевић).

Трудом и залагањем, највише владике Јована, затим свештенства из овога краја, а уз несебичну помоћ оца Алексеја манастир је насељен у априлу 2007. За настојатеља је постављен јеромонах Макарије (Тошић), који је са својим братством одмах започео интенвизирање богослужбеног живота у манастиру,те је стога манастир убрзо постао стециште богочежњивих душа жељних речи о Христу и Његовом васкрсењу.

У манастир долазе млади људи којима никако није до приче о суду и осуди, јер им је у овом веку доста казне и суда, већ су жељни вечности и љубави која само из Христа извире.

Тако је било и на Светли четвртак када се манастирска порта испунила свештенством, монаштвом и верним народом који се сабрао да дочека свог вољеног Владику и са њим подели радост Васкрсења кроз Свету евхаристију. Манастирска црква иако мала по димензијама постала је "шира од небеса" и примила Цара Славе те га из руку епископа предала верном народу.
На литургији извршен је и чин хиротоније презвитера, први пут после небројено година, па је тако и ова светиња показала себе као део Васељенске Цркве и њеног предања од Апостола до данас. Влашћу апостолског прејемства владика је у чин презвитера рукоположио ђакона Ивана Иванковића, апсолвента теологије из Петке, који је од почетка свог духовног и интелектуалног узрастања духовни плод ове светиње.

У својој архипастирској беседи, владика је истакао значај свештенства као служења и распећа за друге, те значај подвига свештенослужитеља као образца за подвиг вернима које ће предводити.

Беседа епископа Јована  

Игуман и братство су се захвалили епископу на очинској љубави и старању позивајући га да и даље остане у Христу отац и руководитељ братије, јер његово полувековно искуство и монашки живот могу само да светле на свештеном златокругу историје спасења у овом народу.

Братство увек позива све верне да манастир посете, да би се сви заједно причестили Христом, јер само је учешће у Њему истински живот по предању и продужавање тајне спасења у овом веку.