Одштампајте ову страницу

ТРЕЋИ СЕМИНАР КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ТРЕЋИ СЕМИНАР КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак 06. новембра 2017. године, када Црква слави Светог великомученика Арету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому у Крагујевцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Драган Васиљевић, протојереј Драган Брашанац, протојереј Милан Живановић, протонамесник Срђан Тешић, јереј Александар Сенић, јереј Александар Мирковић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Небојша Јаковљевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милош Павић.

У својој беседи, на одломак из Еванђеља по Матеју 10,32-42, Епископ је поучио верни народ и своје свештенство нагласивши шта значи исповедништво наше вере. Сваки хришћанин, ма у коју службу га Бог призвао, треба да буде исповедник своје вере у Живог Бога. Исповедништво се пројављује у претварању наше вере у дела, и по начину исповедништва можемо видети и сам напредак или губитак дара исповедништва. Уколико је наша вера, вера у Живог и Истинитог Бога, плодови њени ће бити спасоносна дела. Уколико наша вера нема плодове спасоносних дела онда постављамо питање у ког и каквог бога заправо ми мислимо да верујемо. Ова вера такође рађа плодове своје, али то су плодови који не изграђују него разграђују и заједницу и појединца. Зато је исповедништво важно за Цркву јер оно изграђује заједницу људи и Бога, Бога и човека.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку Литургије, свештеници крагујевачког намесништва, имали су семинар на тему „Свето Писмо и проповед“. На семинару су говорили др Предраг Драгутиновић са катедре Новог Завета ПБФ-а и др Родољуб Кубат са катедре Старог Завета ПБФ-а. После предавања свештеници су имали прилику да прокоментаришу, дају своје виђење, поставе питање гостујућим професорима. По речима оца Зорана Крстића, идеја оваквих сусрета јесте да своју свакодневницу за тренутак зауставимо, сви заједно, и да опет сви заједно промислимо о јако битним темама које се тичу квалитета црквеног живота. Сврха ових окупљања јесте што она могу кроз дијалог да провере нашу жељу за бољим сведочењем Христа Распетог и Васкрслог овом свету. Професор др Родољуб Кубат је у свом излагању истакао проповед као саставни чиниоц у икономијском плану Бога и човека као његовог сарадника на том плану, од пророка Мојсија до савремених форми проповеди. Професор др Предраг Драгутиновић је истакао јако битан социјални део проповеди у нашем времену, такође нагласио је тешкоћу свештеничке службе чија проповед мора да буде са једне стране актуелизација Живе Речи Божија, а са друге стране морамо стално имати у виду духовни сензибилитет данашњег верујућег народа.

Отварање Трећег свештеничког семинара – Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Предавање др Предрага Драгутиновића, ванредног професора на ПБФ-у

Предавање др Родољуба Кубата, редовног професора на ПБФ-у

Предавање протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, рекотра Богословије „Светог Јована Златоуста“ и редовног професора на ПБФ-у

Утисак свих учесника био је вишестран, као прво врло је важно да свештеници после свог школовања не прекину везу са својим професорима. Као друго, само на темељу ових разговора између професора и свештеника можемо градити Цркву као грађевину која ће бити изграђена на чврстим темељима коју никакве непогоде не могу оштетити. Само кроз овакав вид сарадње можемо бити исповедници наше вере, како је то наш Епископ нагласио у беседи, вере која рађа дела спасоносна. Пут није лак и лаких решења нема, али мора постојати жеља свих за прелазак тог пута и достизање решења, уколико желимо да будемо искрени сарадници Божији на плану спасења човека у конкретним историјским околностима на које нас је Бог призвао.

јереј Александар Мирковић