Славе Петропавловске цркве у Аранђеловцу

Image Празник Светих апостола Петра и Павла и ове године је свечано прослављен у петропавловском храму у Аранђеловцу. Празнично бденије, на коме се окупило неколико стотине верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства Орашачког намесништва.

Свечаност бденија, како и приличи Првопрестолним апостолима Христовим, била је употпуњена присуством и благословом Архијереја, као и изузетним појањем владике Јована, ђакона и појаца. Видно присутна радост и молитвено расположење међу верницима било је крунисано миросањем од стране епископа. Након два сата молитве и појања Богу, владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и красоту појања, као најлепшег приноса који верници узносе Богу. Посебно је пак битно и красно када сви верници одговарају на свештеничке прозбе и када сви заједно поју у славу Божију.

На сам празник Светих апостола, Свету литургију су служили свештеници Петропавловске цркве и других градских цркава, предвођени протом Миланом Боротом, који је и одржао беседу о величини и значају апостола Петра и Павла. Након свете Литургије, сви присутни су у Литији три пута направили опход око храма, а потом је испред цркве пререзан славки колач.

Беседа у Петропавловској цркви у Аранђеловцу

Александар Миловановић, јереј