Одштампајте ову страницу

СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ

Image У понедељак 21.07.2008.године, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Прокопија и моли му се као заступнику свих нас пред лицем Божијим, манастир Светог Луке у Бошњану је прославио свог патрона и једну од више манастирских слава.
По већ устаљеном обичају литургијско сабрање је предводио лично Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз салужење 19 свештеника и 3 ђакона и верног народа овог краја из шумадијске, жичке и нишке епархије. Тако да  ово сабрање из године у годину се увећава и прераста у ону истинску  кинонију(заједницу) Тела и Крви Христове, где се и пројављује Тајна Цркве и где обитава Живи Бог, преко Свога Сина Господа Исуса Христа.
Непосредно пре Свете Литургије владика је поставио камен темељац за капелу посвећену Свим Светима, а у наставку је рукопроизвео двојицу чтечева да верно прислужују у Цркви Божијој.
После заједничарења у заједничкој чаши и његовог продужења у заједничкој трпези eпископа је о градитељској делатности у манастиру упознао игуман архимандрит мр Алексеј (Богићевић). Наиме, у манастиру увелико теку радови на изградњи новог конака и ових дана се ради кровна конструкција. Ускоро треба да почне изградња и палионице свећа и капеле посвећене Свим Светима (Недеља 1. по Духовима). 

 Беседа

Ово је само један мали део од онога што се ради у манастиру који је последњих година доживео свој материјални, али и пре свега свој духовни процват. Доказ су и две иконе Светог Луке и Царевића Алексеја Романова које непрестано пројављују Бога и мироточе по неколико пута годишње.
 
ђакон Миломир Тодоровић