Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У НАЈСТАРИЈОЈ БОГОМОЉИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У НАЈСТАРИЈОЈ БОГОМОЉИ У КРАГУЈЕВЦУ“Литургија Пређеосвећених Дарова је стожер великопосног богослужења”.
Григорије Велики Двојеслов

У среду, 11. марта 2020. године, у другој недељи Велике Четрдесетнице, када Црква Христова прославља преподобног Прокопија Декаполита и преподобног Талалеја, служена је Литургија пређеосвећених Дарова у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу.

Литургијом је началаствовао јереј Стефан Дамјановић, уз саслуживање протођакона Мирослава Василијевића. Литургији су присуствовали ученици Средње стручне школе из Крагујевца са својим вероучитељима Гораном Лазаревићем и Марком Гаљаком.

Литургија пређеосвећених Дарова је једна од најлепших и најдиривљијих служби Православне Цркве. Истоворемено, то је позив на чешће причешћивање Христовим Даровима. У овом богослужењу одјекује глас далеких векова, глас живог, раног црквеног Предања. Тај вапај и крик опомиње да верници не могу да живе живот у Христу ако стално не обнављају своју везу са Извором живота, причешћујући се Телом и Крвљу нашег Господа, јер, по речима богоносног апостола из Тарса Павла, Христос је наш живот.

На крају службе, која је у суштини Вечерња служба са причешћем, ученици су се причестили и сјединили се са Телом и Крвљу нашег Господа, обнављајући тако везу са Извором живота а то је “Хлеб из Витлејема” - Богочовек Христос.

вероучитељ Марко Гаљак